21 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 833 cazuri noi de infectare și 13 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

3907 teste procesate, 833 cazuri confirmate

  • Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că cele 833 cazuri noi de infectare au fost confirmate în urma procesării a 3907 de teste, dintre care primar – 3558 şi repetat – 349. Din numărul total de cazuri noi, 53 sunt lucrători medicali: medici-19, asistenți medicali-21, personal auxiliar-13. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 849 – stare gravă (dintre care 43 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1515 – stare de gravitate medie

„COVID-19 și TINERII: Efectele pandemiei asupra bunăstării psiho – emoționale”

Astăzi au fost prezentate rezultatele analizei ”COVID 19 ȘI TINERII: Efectele pandemiei asupra bunăstării psiho-emoționale”. Analiza se axează, în mod prioritar, pe bunăstarea psiho-emoțională a tinerilor, cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani, în perioada lunilor martie – iunie a pandemiei COVID-19. Principalele concluzii ale cercetării sunt:

  • Odată cu răspândirea pandemiei stările de anxietate, depresie și tulburare emoțională s-au acutizat. 20% dintre tineri au raportat o înrăutățire a bunăstării psiho-emoționale în perioada crizei pandemice, comparativ cu primele luni ale anului (ianuarie, februarie). 
  • Tinerii cu dizabilități au suferit mai mult de pe urma restricțiilor impuse în perioada pandemiei. 38% dintre tinerii cu dizabilități au trăit stări mai puternice de anxietate, comparative cu 29.5% în cazul celor fără dizabilități.
  •  Nemulțumirea față de propriul mod de viață, izolarea fizică și măsurile de distanțare, au provocat, la rândul lor, și schimbări de comportament. Astfel, comportamentele riscante, manifestate până la declanșarea pandemiei, în perioada de izolare și-au mărit intensitatea și frecvența. Din totalul tinerilor care au consumat tutun în perioada pre-pandemie (24%), circa 38% au utilizat mai des în perioada crizei pandemice. Dintre cei care au avut anterior tendințe de a-și provoca leziuni/ răni (6,5%), circa 13% susțin că au avut mai des asemenea tentative în perioada de izolare.
  •  Schimbările la nivel de bunăstare psiho-emoțională, dar și comportament au determinat o necesitate stringentă de suport. O treime dintre tineri au simțit nevoia de ajutor în perioada crizei pandemice pentru a depăși/ ameliora stările de anxietate și depresie, dar și pentru a menține integritatea emoțională. Necesitatea de suport este mai mare în rândul fetelor, care au și fost cele mai afectate psiho-emoțional de criza pandemică (43% din totalul fetelor și 17,9% dintre băieți s-au încadrat în grupul celor afectați negativ).
  •  Deși grupul cel mai afectat de criza pandemică a avut cea mai mare nevoie de ajutor pentru a depăși situațiile de criză, acesta au beneficiat de cel mai puțin suport. 50% dintre tinerii cu cel mai jos nivel de bunăstare psiho-emoțională au avut nevoie de suport în perioada pandemiei, pentru a putea depăși momentele de anxietate. Cu toate acestea, doar aproximativ 60% dintre ei au solicitat ajutor, iar 20% nu au reușit să obțină acest suport.
  •  Se constată că tinerii care erau supuși violenței până la răspândirea pandemiei, în perioada de izolare au fost abuzați și mai des. Astfel, pe parcursul crizei s-au intensificat comportamentele violente, grupurile frecvent abuzate devenind și mai vulnerabile (inclusiv pe fondul accesului limitat la suport). Cea mai mare sporire se atestă în cazul formelor grave de violență – amenințări și lovituri cu un obiect sau cu piciorul/ mâna – circa 22%.

Starea de sănătate a ministrului de Interne, diagnosticat  pentru a doua oară cu noul coronavirus, s-a îmbunătățit

  • Starea de sănătate a ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu, diagnosticat  pentru a doua oară cu noul coronavirus, s-a îmbunătățit. Șeful MAI a fost transferat din Secția reanimare în cea de reabilitare a Spitalului Clinic Republican din Capitală, iar acum urmează tratamentul.  Informația a fost oferită pentru Cotidianul.md de consilierul în comunicare al șefului MAI, Alina Zbancă.

Niciun pacient nu a primit Remdesivir până acum, deși medicamentul se află în țară de mai bine de 3 săptămâni

  • De mai bine de trei săptămâni, Republica Moldova dispune de un lot de medicamente generice pe bază de Remdesivir, preparat autorizat condiționat pentru tratamentul pacienților cu COVID19 în stare critică. Totuși, până astăzi niciun pacient nu a fost tratat cu Remdesivir, iar medicamentele stau în depozitul firmelor importatoare, scrie Sănătateinfo.md.  Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a format câteva comisii care să stabilească cine și în ce condiții va primi preparatul, iar Centrul pentru Achiziții Centralizate în Sănătate – a organizat abia ieri o licitație publică, iar astăzi ar urma să aflăm rezultatele.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.