Papa Francisc susține uniunea civilă între persoanele de același sex

Comentariul pontifului, făcut în cadrul unui documentar, este cel mai puternic de până acum din partea papei care a avut un discurs tolerant și inclusiv în general.

Papa Francisc, care a avut de la începutul mandatului său o atitudine mai tolerantă față de homosexualitate, a renunțat la poziția oficială a bisericii Romano-Catolice, spunând că susține uniunea civilă, adică căsătoria, între cuplurile de același sex. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui documentar lansat recent la Roma.

Vorbind despre misiunea și grija pentru persoanele din comunitatea LGBT, Papa Francisc a abordat subiectul direct.

„Trebuie să creăm o lege a uniunii civile. Astfel ei vor fi protejați din punct de vedere legal”, a spus acesta, printre alte observații în care și-a declarat suportul pentru persoanele gay care sunt copiii lui Dumnezeu. „Susțin asta.”

Deși nu a fost clar imediat după ce a făcut aceste declarații, Evgeny Afineevsky, regizorul documentarului „Francesco”, a spus că Papa Francisc a declarat asta direct pentru film. 

Până în prezent biserica s-a declarat vădit împotriva căsătoriilor gay.

În 2003, sub conducerea Papei Ioan Paul al II-lea, Congregația pentru Doctrina Credinței a publicat „Considerații privind propunerile de a oferi recunoașterea legală pentru uniunile între persoanele homosexuale”, în care era scris: „Biserica învață că respectul pentru homosexuali nu poate duce în niciun fel la aprobarea comportamentului homosexual sau a recunoașterii uniunii dintre aceștia drept legale”

Matteo Bruni, purtătorul de cuvânt pentru Vatican, a refuzat să comenteze situația înainte de a vedea documentarul și declarațiile pontifului.

Sursa: NYTimes

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.