12:32:03 23.04.2024
Stiri

R. Moldova trece la ORA de IARNĂ la sfârșitul acestei săptămâni: Cum ne afectează sănătatea

Actualitate 21.10.2020 17:47 Vizualizări1911 Autor: Ziarul National
R. Moldova trece la ORA de IARNĂ la sfârșitul acestei săptămâni: Cum ne afectează sănătatea


R. Moldova trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 spre 25 octombrie 2020, la ora oficială de iarnă.

Astfel, vom transfera acele ceasornicului cu o oră înapoi - ora 3:00 va deveni ora 2:00, iar ziua de duminică va avea 25 de ore, fiind cea mai lungă zi din an.

Republica Moldova va trece la ora de iarnă în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU şi concomitent cu statele membre ale Uniunii Europene.

Cadrele medicale sunt de părere că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Printre cei care resimt cel mai puternic această schimbare se numără atât copiii, cât și vârstnicii. Trecerea la ora de iarnă poate cauza insomnii, oboseală, anxietate și dureri de cap.

„Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice. Acestea sunt și la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute. Aici îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne. Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare”, spune Keren Rosner, un psiholog renumit.

De fapt, ora de iarnă este ora standard, iar sistemul orei de vară şi de iarnă presupune schimbarea orei în fiecare primăvară şi toamnă. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a R. Moldova şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei vara.

Echinocțiul de toamnă, debutul toamnei astronomice, vine cu mai puține ore de lumină, în timp ce noaptea devine mai lungă, până la solistitiul de iarnă, de pe 21 decembrie.

Această metodă a fost introdusă din anul 1932, pentru a profita de numărul de ore de lumina naturală a Soarelui și era de avantajoasă pentru cei care lucrau în agricultură.

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, lăsând la alegerea fiecărui stat decizia de a schimba ora sau nu. La această practică s-ar putea renunța din anul 2021.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md