Aprovizionare cu apă în raionul Hâncești. Autoritățile vor să implementeze un proiect de 48 de milioane de lei

hâncești apeduct
Foto: heworldnews.net

La guvern astăzi, 21 octombrie, s-a discutat despre aprovizionarea cu apeduct și rețea de canalizare a raionului Hâncești. O posibilă soluție identificată ar fi conectarea la magistrala Chișinău-Bardar, care ar costa circa 48 de milioane de lei.

Autoritățile publice locale din Hâncești au avut o întrevedere la guvern cu prim-ministrul Ion Chicu pentru a discuta problema aprovizionării cu apeduct. Astfel, autoritățile din Hâncești menționează că, la momentul de față, doar 30 % dintre localitățile din raion sunt asigurate cu canalizare.

Primarii din Hâncești au prezentat diferite proiecte de conectare la apeduct. Ei  au discutat proiectele inițiate și nefinalizate. De exemplu, în localitățile râului Prut, lucrările de aprovizionare cu apă sunt finisate în proporție de 85 %. În satul Stolniceni s-au construit 80 % din rețele interne de aprovizionare cu apă și 50 % din rețele de canalizare. În satul Sărata-Galbenă există un proiect de extindere a rețelelor de apeduct. De asemenea, în orașul Hâncești a fost lansat un proiect regional care prevede aprovizionarea a cinci sate. Alt proiect presupune construcția rețelelor de canalizare în șase localități.

Președintele Consiliului Raional Hâncești spune că una dintre soluții ar fi extinderea magistralei regionale de apă Chișinău-Bardar (Ialoveni) spre municipiul Hâncești, pe o lungime de 18 kilometri. Aceasta oferă posibilitatea conectării altor 10 sate (40 000 de beneficiari) cu un cost estimativ al proiectului de 48 de milioane de lei. Primarii, la fel, au susținut această inițiativă. Astfel, premierul Ion Chicu a cerut reprezentanților Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să inițieze discuțiile pe marginea subiectului cu Consiliul raional Hâncești, primarii, inginerii raionului Ialoveni, specialiștii de la Agenția Apele Moldovei pentru a identifica soluția optimă, astfel ca cetățenii să beneficieze cât mai curând posibil de apă potabilă.

Astfel, soluția identificată urmează a fi discutată de reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și reprezentanții raionului Hâncești. Proiectul propus a fost susținut atât de primarii din Hâncești, cât și de prim-ministru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente