/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ „Prea puțin”. Administrația unui liceu inundat la Ialoveni se plânge pe suma prea mică alocată de autorități pentru reparația instituției

missing
21 octombrie 2020, ora 21:30

600 de mii de lei. Atât a alocat Comisia pentru Situații Excepționale pentru lucrările de reparație a Liceului „Olymp” din satul Costești, raionul Ialoveni. Recentele ploi torențiale au distrus aproape jumătate din sălile de clasă ale instituției. Potrivit autoritatilor, cu banii alocați vor fi reparate rețelele electrice din clădire. Pe de altă parte, directoarea instituției susține că acești bani nu sunt îndeajuns, deoarece ar fi nevoie de cel puțin un milion de lei pentru reabilitarea rețelei electrice din liceu. Iar pe lângă aceste cheltuieli, mai este nevoie de bani pentru reparația sălilor de clasă și pentru procurarea tehnicii noi, întrucât cea veche a fost distrusă de ploaie.

Ploaia i-a luat prin surprindere pe angajații liceului „Olymp” din satul Costești, raionul Ialoveni. Cu câteva zile înainte, muncitorii începuseră să repare acoperișul, pe care l-au demontat, așa că apa a pătruns cu ușurință înăuntru.

MARIA BIVOL, DIRECTOAREA LICEULUI: „S-a plouat tot ce se putea de udat. Băncile, tehnica, pereții, podeaua, și tot materialul didactic utilizat la ore”.

Zilele trecute, reparația acoperișului a fost reluată cu bani oferiți de către Guvernul României.

În interior, însă, tot etajul doi al instituției a fost inundat, opt săli de clasă fiind distruse. Acestea stau închise și acum. Două săptămâni elevii au învățat on-line, iar acum au fost mutați în sălile de la etajul întâi și de la subsol.

EUGENIA BORDEIANU, PROFESOARĂ DE LIMBA ROMÂNĂ: „Ne cam înghesuim. Dar având respect unul față de celălalt, încercăm să ne protejăm cumva, ca toată lumea să se simtă cât de cât bine”.

MARIA BIVOL, DIRECTOAREA LICEULUI: „Dar sălile de clasă? – Așa, parțial, cu ajutorul părinților. Și atât cât o să ne permită bugetul, dar e deja cam puțin, la sfârșit de an”.

Datorită suportului financiar oferit de părinți, câteva săli de clasă au început să fie reparate. Chiar și așa, responsabilii au interzis conectarea luminii, deoarece, spun ei, este periculos. În general, specialiștii estimează că, în acest sediu, este nevoie de o reparație mult mai serioasă și, respectiv, mult mai costisitoare.

MARIA BIVOL, DIRECTOAREA LICEULUI: „Rețeaua electrică este defectată, este în pereți umezi. Din start ni s-a spus că numai rețeaua electrică va costa aproximativ un milion. Am mai depistat încă și podeaua, mai avem multe… dar ne-am limitat măcar la etajul doi”.

Așa că cele 600 de mii de lei alocate, astăzi, de Comisia pentru Situații Excepționale sunt prea puține pentru a readuce liceul la starea în care a fost până la inundație, spune directoarea instituției. Mai mult, tavanul prezintă pericol pentru copii, iar mirosul de igrasie face aproape imposibilă aflarea în încăpere.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Din cele 11 calculatoare din sala de informatică, doar șase au rezistat ploilor abundente de la sfârșitul lunii septembrie. Celelalte vor ajunge la gunoi. Între timp, elevii deja de aproape o lună nu au mai făcut lecții practice de informatică”.

Contactat de TV8, și primarul satului Costești a confirmat că suma de 600 de mii de lei va fi utilizată pentru reparația rețelelor electrice, astfel încât elevii să revină la studii în regim normal. Cât despre sălile de clasă, sumele de bani necesare pentru renovarea acestora ar putea fi planificate abia în bugetul local pentru anul 2021.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram