image
Sursa foto: AP

RM, criticată din nou în Parlamentul European: „Nu se poate ca după atâția ani să nu se știe vinovații de jaful miliardului”

Republica Moldova înregistrează restanțe la implementarea reformelor, inclusiv în domeniul justiției. Este una dintre concluziile raportului privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere între UE și Republica Moldova.

„Ori lipsește voința politică, ori nu este suficientă capacitate administrativă”, a declarat europarlamentarul român Dragoş Tudorache, care a prezentat raportul în plenul Parlamenului European.

„Acordul de Asociere dintre UE şi Republica Moldova nu este doar o listă de reforme şi doar un portofoliu financiar, este despre valori comune. Suntem parteneri, noi şi R. Moldova. Ne-am făcut un angajament unii faţă de ceilalţi şi nucleul este o valoare, una în dezbatere acum chiar aici între noi, membrii din UE, şi anume statul de drept. Spunem mereu propriilor noastre state membre că anume de aici porneşte fundamentul democraţiei şi amintim mereu celor din Moldova că este nevoie de stat de drept pentru a ajunge la destinaţia comună pe care am fixat-o cu toţii şi anume, integrarea europeană. Mesajul pe care am dori să-l transmitem Republicii Moldova prin acest raport este cu privire la aceste alegeri și valori fundamentale, cele care ne fac pe noi toți europeni. RM a făcut mai multe reforme în ultimul ani și chit că adesea a fost instabilitate politică, dar a reușit să atingă mai multe condiționalități pentru a doua tranșă din asistența macrofinanciară. Iar la nivelul cadrului legislativ s-au adoptat prevederi cu privire la ONG-uri și reforma justiției. Am oferit asistență în contextul pandemiei. Putem să ne mândrim cu o intervenție care ne-a făcut să fim alături de Moldova în aceste vremuri de restriște”, a declarat Dragoş Tudorache.

Europarlamentarul a adăugat că există restanțe în ceea ce privește sectorul justiției și a accentuat că CSM trebuie să fie complet reformat.

„Sunt însă și reforme care nu sunt gata. Ori lipsește voința politică, ori nu este suficientă capacitate administrativă. Mecanismele democratice trebuie să fie consolidate. Societatea civilă trebuie să fie mai implicată și, dincolo de orice, trebuie să existe independență juridicară fără niciun fel de suspiciune de părtinire politică. CSM trebuie să fie complet reformat. Magistrații nu trebuie să se confrunte cu presiuni”, a spus Tudorache.

Raportul deputatului UE remarcă și lipsa rezultatelor în dosarul fraudei bancare.

„Este nevoie de stabilitate, predictibilitate, în așa fel încât investițiile să fie durabile. Nu se poate ca după ani de zile în Moldova să nu se știe cine e vinovat de frauda bancară. Noi, Parlamentul European, vom urmări cu atenție aceste reforme, pentru că sunt importante pentru RM și pentru cetățeni”, a mai spus Dragoș Tudorache.

La finalul prezentării raportului, europarlamentarul a adresat un mesaj către cetățenii Republicii Moldova.

„Europa a fost şi va rămâne acasă. Este deja pentru mulţi dintre moldovenii care circulă liber, momentan afectaţi, ca și noi toți, de restricţiile legate de pandemie, pentru cei care muncesc în toate colţurile Europei sau îşi însoţesc familiile. Conducătorii Moldovei, oricine ar fi ei, datorează cetăţenilor lor o ţară din care să le vină mai greu să plece, iar reformele pe care noi, UE şi instituţiile sale, le cerem autorităţilor sunt acolo pentru voi, pentru a construi o societate şi o democraţie funcţională, sănătoasă şi prosperă. Asta vă dorește UE, asta vă doresc și eu”, s-a adresat Dragoș Tudorache cetățenilor RM.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: