Svetlana Tihanovskaia: Autoritățile din Belarus folosesc „tortura pentru a reduce la tăcere întreaga ţară”

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, spune că autoritățile din Belarus au torturat sute de protestatari trimiși la închisoare, relatează DPA, citată de Agerpres.

Foto: abcnews.md

„Este folosită tortura pentru a reduce la tăcere întreaga țară”, a spus Tihanovskaia într-un discurs susținut în Polonia, țară membră a UE care se învecinează cu Belarus.

Peste 7.000 de protestatari au fost reținuți de la după alegerile prezidențiale din Belarus de la 9 august, când Tihanovskaia a ieșit pe locul al doilea, conform rezultatelor controversate ale scrutinului.

Uniunea Europeană consideră că alegerile nu au fost libere și corecte și l-a acuzat pe liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, aflat la putere de 25 de ani, de suprimarea violentă a opoziției.

Potrivit ONU, cel puțin 400 de protestatari care au ajuns în detenție au fost torturați sau supuși altor forme de abuz.

Protestatarii din Belarus au dat dovadă „de un eroism incredibil în ultimele două luni”, a spus Tihanovskaia într-un discurs la Colegiul Europei din Varșovia.

Conform rezultatelor furnizate de autoritățile din Belarus, contestate în afara țării, Lukașenko a câștigat alegerile cu 80% din voturi, dar opozanții regimului spun că Tihanovskaia a fost adevărata câștigătoare.

UE a refuzat să recunoască legitimitatea noului mandat al lui Lukașenko. El a fost învestit pentru al șaselea mandat consecutiv luna trecută, în cadrul unei ceremonii secrete, care a declanșat noi proteste în masă.


Pub