Sectorul din economia Moldovei unde producția a crescut de 51 de ori, în timp ce majoritatea domeniilor sunt în scădere

Pandemia generată de Covid-19 a afectat majoritatea domeniilor din industria Republicii Moldova, unde producția este în scădere, pe alocuri foarte abruptă. Dar iată că, sectorul speciaizat pe fabricarea uleiurilor și a grăsimilor vegetale și animale înregistrează creșteri spectaculoase.

Foto: fakt.pl

Potrivit mold-street.com, sectorul dat în luna august a acestui an a înregistrat o creștere de 51,3 ori a producției, în comparație cu aceeași lună a anului trecut.

Acest salt are loc și ca urmare a investițiilor în modernizarea instalațiilor de producție la cel mai mare producător și exportator de ulei vegetal din Moldova - grupul Trans-Oil, care deține o cotă mai mare de 50% din piața internă a uleiului, iar la export peste 90%.

Totodată, datele Biroului Național de Statistică arată că, această creștere semnificativă a producției de ulei, a avut un impact minor asupra situației generale din industrie. Astfel, industria alimentară în ansamblu a înregistrat în luna august o descreștere a producției industriale cu 17,2%.

Descreșteri substanțiale s-au înregistrat la activitățile: fabricarea altor produse alimentare – cu 49,7%; prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor – cu 37,7%; producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne – cu 13,3%; fabricarea produselor de morărit, a amidonului și produselor din amidon – cu 12,6%; fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase – cu 11,4%; fabricarea produselor lactate – cu 4,9%, etc.

Scăderi semnificative au înregistrat fabricarea de mașini, utilaje și echipamente cu 52,8% și fabricarea altor produse alimentare cu 49,7%.


Pub