20 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 656 cazuri noi de infectare și 16 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Teste procesate 3090, cazuri confirmate 656

  • Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că cele 656 de cazuri noi de infectare au fost confirmate în urma procesării a 3090 de teste, dintre care primar – 2664 şi repetat – 426. Din numărul total de cazuri noi, 32 sunt lucrători medicali: medici-17, asistenți medicali-12, personal auxiliar-3. Starea de sănătate a persoanelor infectate:  876 – stare gravă (dintre care 48 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1467 – stare de gravitate medie. În total, 7 978 persoane sunt în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19, iar 25 636 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Impactul pandemiei COVID-19:  în trimestrul II, PIB-ul s-a diminuat cu 14% față de perioada similară din 2019

  •  În trimestrul II 2020 s-a înregistrat cea mai profundă scădere economică din ultimii 20 ani, PIB-ul diminuându-se cu 14% față de trimestrul II 2019. Cele mai afectate ramuri ale economiei naționale au fost comerțul interior, industria prelucrătoare, transportul și depozitarea, construcțiile, serviciile. Datele au fost prezentate de secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, în cadrul conferinței internaționale MACRO 2020. „PIB-ul a fost influențat negativ de mai mulți factori, printre care cei mai importanți a fost reducerea consumului populației, care are o pondere de 76% în PIB, diminuarea activității investiționale, care a avut un impact de -8,5% asupra evoluției PIB-ului. Investițiile în mașini și utilaje, care determină tehnologizarea întreprinderilor și generarea pe termen lung de valoare adăugată, s-au comprimat cu 28%. De asemenea, reducerea cererii interne a condus la diminuarea importurilor. Acestea au scăzut mai rapid (-29%) decât exporturile (-24%) din cauza reducerii consumului populației și consumului de materie primă al agenților economici, care este acoperit în cea mai mare parte din exterior. Potrivit prognozei macroeconomice pentru 2020 revizuite în iulie, scenariul de bază al prognozei PIB a fost de -4,5 %. La moment, MEI în consultare cu experții FMI este într-o nouă rundă de actualizare a prognozei PIB, luând în calcul evoluțiile economice recente și, în special, datele privind impactul secetei asupra sectorului agricol, care se dovedește a fi mai profund decât s-a anticipat în luna iulie. Anticipăm că în anul 2021 economia va intra într-o fază de relansare treptată, asigurând un trend pozitiv”, a spus Lilia Palii.

Unul dintre cei mai titrați antrenori ai judo-ului moldovenesc, Vasile Colța, răpus de COVID-19

  • Unul dintre cei mai buni și titrați antrenori ai judo-ului moldovenesc, antrenorul emerit Vasile Colța, a decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19. Și-a dedicat 51 de ani profesiei, iar de-a lungul anilor a educat și promovat zeci de campioni și premianți naționali, europeni, mondiali și olimpici în fosta URSS, Republica Moldova, Bulgaria, iar în ultimii ani conducea naționala Emiratelor Arabe Unite, scrie ZdG.. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis un necrolog în care se menționează că „ de-a lungul activității sale în calitate de antrenor-profesor și antrenor principal al Lotului Național de Judo, Vasile Colța a antrenat, instruit, și pregătit cu mult efort, caracter, disciplină și dăruire de sine, multipli sportivi talentați și de mare performanță, care au reprezentat cu onoare și demnitate Republica Moldova pe arena internațională la evenimentele sportive de „Judo”: campionate europene; campionate mondiale; la universiade și la turnee internaționale. Pentru merite deosebite în dezvoltarea sportului, contribuție substanțială la pregătirea sportivilor de performanță și activitate metodico-didactică prodigioasă i-au fost conferite următoarele distincții de stat: „Antrenor Emerit”, „Ordinul de Onoare” și  „Ordinul de Aur” (Bulgaria)”

Cum pasagerii se înghesuie într-un troleibuz, ușile abia de se închid

  •  Un filmuleț postat într-un grup de pe Facebook arată cum oamenii se înghesuie într-un troleibuz din capitală și uită de regulile care trebuie respectate. Astfel, din imagini se vede cum ușile troleibuzului nu se pot închide din cauza numărului mare de pasageri.

276 de elevi și 372 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu COVID-19

  • Conform ultimelor date actualizate, la 19 octombrie, numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 276, iar 6091 de elevi au fost plasați în regim de autoizolare. 372 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus și 351 se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 69 de persoane, iar alte 64 se află în autoizolare. Datele mai arată că din cele 1240 de instituții de învățământ general publice și private, 11 instituții activează la distanță din cauza carantinei ca și în cazul a 294 de clase. În învățământul profesional tehnic, în perioada 12-16 octombrie, au fost înregistrați 24 de elevi testați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2, 12 – cadre didactice și 7 – reprezentanți ai personalului nedidactic și auxiliar. De asemenea, 17 grupe de elevi sunt plasate în autoizolare și 2 instituții își desfășoară activitatea în regim online. În învățământul superior, în perioada 12-16 octombrie avem 25 de studenți testați pozitiv cu COVID-19, iar 126 de studenți se află în autoizolare. 18 cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus, în autoizolare se află 18. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate 9 persoane. Din numărul total de 1398 de instituții de educație timpurie, și-au reluat activitatea l-a decizia fondatorului 1134.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.