02:37:06 29.03.2024
Stiri

Parlamentul European dezbate raportul cu privire la implementarea de către R. Moldova a Acordului de asociere cu UE. MAEIE: „Ținem cont de îngrijorările exprimate”

Actualitate 20.10.2020 14:00 Vizualizări1067 Autor: Ziarul National
Parlamentul European dezbate raportul cu privire la implementarea de către R. Moldova a Acordului de asociere cu UE. MAEIE: „Ținem cont de îngrijorările exprimate”


Europarlamentarul-raportor Dragoș Tudorache a prezentat luni, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European, Raportul cu privire la implementarea Acordului de Asociere R. Moldova - UE, document adoptat anterior în cadrul Comitetului pentru Afaceri Externe. De cealaltă parte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) arată că apreciază mesajele de încurajare și ține cont de îngrijorările exprimate în acest raport.

Raportul privind modul în care Republica Moldova îşi respectă angajamentele asumate în Acordul de asociere cu UE stabilește că autoritățile de la Chișinău au efectuat anumiți pași pentru a obține asistență financiară, dar mai sunt multe reforme de implementat.

„Mesajul pe care am dori să îl transmitem săptămâna aceasta prin acest raport Republicii Moldova este cu privire la aceste alegeri şi valori fundamentale, cele care ne fac pe noi toţi europeni. R. Moldova a făcut mai multe reforme în ultimul an şi chit că ades a fost instabilitate politică şi au fost semnale amestecate din partea autorităţilor, R. Moldova a reuşit să atingă aumite condiţionalităţi pentru a doua tranşă de asistenţă macro-financiară. Iar la nivelul cadrului legislativ s-au adoptat elemente cu privire la ONG-uri şi au fost implementate anumite elemente din reforma justiţiei. Prin urmare, am reuşit să ne oferim ajutorul prin măsuri de asistenţă la nivelul COVID-19 şi apoi cu intervenţa OMNIBUS putem să ne mândrim cu o intervenţie ce ne-a făcut să fim alături de R. Moldova în aceste vremuri de răstrişte. Sunt însă şi reforme care nu sunt gata. Ori lipseşte voinţa politică, ori nu este suficientă capacitate administrativă. Mecanismele democratice trebuie să fie consolidate, societatea civilă trebuie să fie mai implicată şi dincolo de orice trebuie să existe independenţă judiciară fără nicio suspiciune de părtinire politică. Prin urmare, CSM trebuie să fie complet reformat, ca magistraţii să nu se confrunte cu presiuni. În ceea ce priveşte cadrul financiar, este nevoie de stabilitate în aşa fel, încât investiţiile făcute să fie durabile. Nu se poate ca, după ani de zile, în R. Moldova nu se știe cine e vinovat de furtul miliardului, iar noi, Parlamentul European, vom urmări cu atenţie aceste reforme pentru că sunt importante pentru R. Moldova şi cetăţeni”, a spus europarlamentarul român, Dragoş Tudorache.

Potrivit aceleiași surse, conducătorii R. Moldova, oricine ar fi ei, datorează cetăţenilor „o ţară în care să vină mai des decât să plece, iar reformele pe care noi, UE şi instituţiile sale, le cerem autorităţilor sunt pentru cetăţenii R. Moldova, pentru a construi o societate şi o democraţie funcţională, sănătoasă şi prosperă”.

„Remarcăm caracterul cuprinzător al documentului, ceea ce reflectă importanța acordată de Parlamentul European relației cu Republica Moldova și sprijinul pentru agenda europeană a țării noastre. Raportul reflectă viziunile forului legislativ european, implicit pozițiile grupurilor politice din componența acestuia, cu privire la progresele înregistrate în implementarea Acordului de Asociere, dar și problemele care necesită a fi soluționate. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene apreciază mesajele de încurajare, ține cont de îngrijorările exprimate și salută apelurile adresate instituțiilor europene privind necesitatea oferirii autorităților moldovenești a sprijinului necesar în realizarea reformelor pe măsura avansării acestora”, se arată într-un comunicat de presă al diplomației de la Chișinău vizavi de raportul prezentat luni în Parlamentul European.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md