În trimestrul II al anului curent s-a înregistrat cea mai profundă scădere economică din ultimii 20 de ani. Care ramuri au fost afectate

Irina Odobescu
20/10/2020
MEI

În trimestrul II al anului curent s-a înregistrat cea mai profundă scădere economică din ultimii 20 de ani, PIB-ul diminuându-se cu 14% față de trimestrul II al anului trecut. Cele mai afectate ramuri ale economiei naționale au fost comerțul interior, industria prelucrătoare, transportul și depozitarea, construcțiile și serviciile. Impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei și măsurile de reziliență întreprinse de autorități au fost prezentate marți la Conferința internațională MACRO 2020. 

„Criza pandemică este diferită de toate crizele prin care a trecut țara noastră până în prezent, având un caracter perturbator și evolutiv, iar multe dintre efectele și discrepanțele pe care le generează ar putea continua. PIB-ul a fost influențat negativ de mai mulți factori, printre care cei mai importanți a fost reducerea consumului populației, care are o pondere de 76% din PIB, diminuarea activității investiționale, care a avut un impact de - 8,5% asupra evoluției PIB-ului. Investițiile în mașini și utilaje, care determină tehnologizarea întreprinderilor și generarea pe termen lung de valoare adăugată, s-au comprimat cu 28%”, a punctat Lilia Palii, secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI).

Ea a precizat că reducerea cererii interne a dus la diminuarea importurilor. Acestea au scăzut mai rapid (-29%) decât exporturile (-24%) din cauza reducerii consumului populației și a consumului de materie primă al agenților economici, care este acoperit în cea mai mare parte din exterior.

Potrivit prognozei macroeconomice pentru 2020, revizuite în iulie, scenariul de bază al prognozei PIB a fost de -4,5 %. Actualmente, MEI în consultare cu experții Fondului Monetar Internaținal este într-o nouă rundă de actualizare a prognozei PIB, luând în calcul evoluțiile economice recente și, în special, datele privind impactul secetei asupra sectorului agricol, care se dovedește a fi mai profund decât s-a anticipat în luna iulie. „Anticipăm că în anul 2021 economia va intra într-o fază de relansare treptată, asigurând un trend pozitiv”, a mai spus Lilia Palii.

Irina Odobescu
20/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii