fbpx

doc, video | După Chirtoacă – și PUN îl atacă în judecată pe Igor Dodon. Care sunt motivele?

Partidul Unității Naționale (PUN) solicită Comisiei Electorale Centrale (CEC) avertizarea lui Igor Dodon, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, până la excluderea acestuia din cursa electorală. Membrii de partid spun că îl atacă în judecată pe Dodon după ce acesta a participat la un eveniment al Primăriei Chișinău, fapt redat pe pagina oficială a instituției.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mai exact, partidul se referă la campaniile de salubrizare și înverzire a orașului inițiate de Primărie.

„Inițiativa este salutabilă. Au fost invitați să participe concurenți electorali, candidați la funcția de președinte al RM. Până aici nimic grav. Doar că aceste evenimente au fost transmise în direct pe pagina oficială de Facebook a Primăriei mun. Chișinău. Astfel, pe 18 octombrie, instituția a postat un material video în care apare primarul general, Ion Ceban, și candidatul independent Igor Dodon, fără a ține cont de restricțiile prevăzute de legislația electorală referitoare la resursele administrative”, au explicat reprezentanții PUN.

Formațiunea a precizat că și primarul general a menționat pe profilul său că la eveniment a participat Igor Dodon.

„Un candidat independent împreună cu un primar suspendat din calitatea de membru de partid fac o acțiune publică, iar tot evenimentul este transmis în direct pe pagina oficială a unei instituții publice. Codul electoral este călcat în picioare ori de câte ori este necesar PR-ului. De ce? De-atâta!”, a comentat partidul.

Explicația juridică notată de PUN:

Potrivit art. 52, alin. (7), Cod electoral: candidații nu pot folosi mijloacele şi bunurile publice (resursele administrative) în campaniile electorale, iar autoritățile/instituțiile publice şi cele asimilate acestora nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condiţii de egalitate pentru toți concurenții electorali.

Punctul 2.3 din Codul bunelor practici în materie electorală (Comisia de la Veneția) stabilește că egalitatea șanselor trebuie să fie garantată în mod echitabil partidelor şi candidaților. Aceasta impune o atitudine neutră din partea autorităților de stat, în special în ceea ce privește: campania electorală; reflectarea alegerilor de către mijloacele de informare în masă, în special de media publică; susținerea materială a partidelor şi campaniilor electorale de către stat.

În acest context, Partidul Unității Naționale a depus, la Judecătoria Chișinău cu sediul Râșcani, o cerere de chemare în Judecată prin care solicită: constatarea faptului că Igor Dodon, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, a încălcat art. 52, alin. (7) Cod electoral, prin folosirea resurselor administrative în campania electorală pe 18 octombrie 2020, ca ulterior să fie sesizat CEC-ul pentru avertizarea concurentului electoral Igor Dodon până la excluderea acestuia din cursa electorală. De asemenea, PUN solicită Primăriei mun. Chișinău să elimine informația despre concurentul electoral de pe pagina sa oficială, iar primarului general „să nu se mai implice în promovarea concurenților electorali folosind resursele administrative ale instituției pe care o conduce”.

Solicitarea PUN apare la o zi de la o altă cerere – cea a candidatului la alegeri Dorin Chirtoacă. Pe 19 octombrie, politicianul a anunțat că a cerut repetat celor de la CEC excluderea din cursă a lui Igor Dodon, făcând referire la investigația realizată de Rise Moldova cu Dossier.

Menționăm că Igor Dodon nu a reacționat încă la sesizările politicienilor.

 

Articole asemănătoare

Back to top button