‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSectorul agrar, pus la pământ de secetă și Covid-19

Sectorul agrar, pus la pământ de secetă și Covid-19

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Potrivit Raportului de țară realizat de Expert-Grup, Produsul Intern Brut al țări noastre (PIB), va înregistra o scădere cu 7,5%, în special din cauza reducerii valorii adăugate brute în sectoarele agricultură și transport, notează mold-street, citând raportul realizat de Expert-Grup.

Pronosticul celor de la Expert-Grup este mult mai pesimist decât așteptările pe care le au autoritățile din țara noastră, unele instituții financiare, precum și Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială sau BERD. 

Patru-cinci ani pierduți în materie de creștere economică

Potrivit autorilor raportului, economia țării noastre a fost lovită în acest an de două șocuri puternice – pandemia de Coronavirus și seceta. Astfel cea mai mare scădere este prognozată în agricultură – cu 33,8%, urmată cea din sectorul transporturi – 16,7% şi din industrie – cu 8,2%. 

În consecință, aceste scăderi presupun aproximativ 4-5 ani pierduți în materie de creștere economică, se arată în raport.

Economiștii Expert – Grup, mai prognozează o scădere a consumului cu 10% în acest an, pe fondul scăderii cu aproape 8,2% a salariilor şi a exporturilor cu 20%, în timp ce deficitul bugetar ar putea trece şi de 10% din PIB.

Un pic mai optimiste sunt prognozele din raport pentru anul viitor. Astfel, în 2021 este așteptată o creștere de 5-6%, dar care nu va permite revenirea economiei nici măcar la nivelul anului 2019.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›