Agricultorii organizează proteste în șapte raioane ale țării

Mai mulți agricultori din șapte raioane ale țării: Ungheni, Leova, Basarabeasca, Hîncești, Ștefan Vodă, Telenești și Rezina s-au mobilizat pentru a organiza proteste, începând cu luni, 19 octombrie. Oamenii cer Guvernului să le achite despăgubiri pentru a doua grupă, dar și anularea deciziei de a include taxa rutieră în accizele la produsele petroliere, scrie agrobiznes.md.

„Primul nostru protest nu a fost doar o situație inedită, dar și o renaștere a fermierilor moderni mici și mijlocii din Moldova. Trebuie să fim uniți, altfel vom sfârși tragic. Suntem o forță puternică, asta au demonstrat protestele anterioare, de aceea vom continua în același ritm”, spun fermierii, potrivit sursei citate.

Ce ține de prima revendicare, mai mulți fermierii au abandonat ideea de a iniția campania de semănat, aceștia neavând reusrse financiare suficiente. În plus, în unele raioane precipitațiile nu au căzut nici până în prezent.

Experții susțin că decizia „va pune povara fiscală de pe deținătorii de mașini, pe umerii agricultorilor”. Agricultorii sunt în așteptarea soluțiilor Guvernului.

Proteste la Hâncești

În luna august a anului curent, agricultorii din centrul și sud-estul Republicii Moldova, au scos tehnica agricolă în drum, protestând mai multe zile la rând, în legătură cu situația dezastruoasă din sectorul agricol, provocată de calamitățile naturale.

Ulterior, și fermierii de la nordul țării au ieșit în stradă pentru a-i susține pe cei din raioanele afectate grav de secetă.


Pub