Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele României l-a criticat aspru…

Președintele României l-a criticat aspru pe prefectul capitalei române pentru modul în care a gestionat situația din București, în legătură cu pandemia de Covid-19

Președintele României Klaus Iohannis l-a criticat aspru pe prefectul Capitalei române, Gheorghe Cojanu, pentru modul în care a gestionat situația din București, care a trecut de rata de infectare de 3% la mia de locuitori și intră în scenariul roșu, relatează Digi24.

El a arătat, într-o conferință de presă, că Guvernul de la București a pregătit măsuri pentru toate scenariile, dar că autoritățile locale sunt cele care trebuie să le implementeze.

Este de neînțeles că, deși am văzut zilnic o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare, și era evident că această tendință va continua, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat în termeni clari, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte. Atitudinea Prefectului Capitalei și modul în care acesta a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă prefectul ar trebui să fie demis sau să demisioneze, Iohannis a răspuns: „Asta rămâne de văzut în detaliu, dar lucrurile nu pot rămâne așa, oamenii au dreptul să fie inormați, să se pregătească”.

„Nu cred că familiile din București cu copii au fost foarte încântate să afle duminică seara că până marți să caute soluții”, în condițiile în care școlile vor fi închise și cursurile se vor desfășura doar online, a mai spus Iohannis.

„Pentru a putea stopa epidemia de COVID-19, este nevoie de un efort național. Cetățenii sunt partenerii autorităților, iar autoritățile au obligația de a-i respecta și de a-i trata ca atare. Asta înseamnă, printre altele, comunicarea clară și unitară a deciziilor, informarea din timp și predictibilitate atunci când sunt necesare restricții care le afectează viața cetățenilor”, a adăugat președintele României.

Potrivit unor surse digi24.ro, prefectul Capitalei ar urma să fie demis, iar miercuri, în ședința de Guvern, va fi adoptată o Hotărâre de Guvern în acest sens.

Rrata de incidenţă a infectărilor a ajuns la 3,19 la mia de locuitori în București. Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis luni ca masca să fie obligatorie în București în toate spațiile publice închise și deschise. Școala se va desfășura doar online. De asemenea, restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc vor fi închise pentru următoarele 14 zile. Măsurile se vor aplica de luni noapte.

Sursa: Digi24