19 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 252 cazuri noi de infectare și 17 decese. Printre victime – un medic din Edineț

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Printre victime – un medic din Edineț

  • Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre decesul medicului anesteziolog-reanimatolog Liviu Romanaş. El avea 59 ani și activa în cadrul Spitalului Raional Edineţ. Medicul a fost internat la Spitalul Clinic Republican, pe 11 septembrie, fiind confirmat pozitiv cu infecţia COVID-19. „Exprimăm sincere condoleanţe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se arată în mesajul ministerului.  Până la ziua de azi, 44 lucrători medicali au decedat din cauza infecţiei COVID-19. Totodată, ministerul a precizat că  851 de pacienți sunt în stare gravă (dintre care 44 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată),  iar 1448 de pacienți sunt în  stare de gravitate medie.

Președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi a fost confirmată pozitiv cu COVID-19

  • Președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi a fost confirmată pozitiv cu noul tip de coronavirus. Secretariatul Parlamentului a fost anunțat, astăzi, despre confirmarea infectării sale. Zinaida Greceanîi se tratează la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie.  Regimul de autoizolare la domiciliu a deputaților în Parlamentului de legislatura a X-a, este stabilit, conform unei dispoziții a speakerului, până la prezentarea rezultatelor negative ale testului la COVID -19. „În pofida tuturor greutăților generate de această criză pandemică, sunt convinsă că împreună vom reuși să le depășim. Vă doresc tuturor multă sănătate, fiți vigilenți și aveți grijă de familiile voastre și oamenii dragi”, a scris Zinaida Greceanîi pe pagina sa de Facebook.

A crescut numărul bolnavilor în stare gravă. Virusul a devenit mai agresiv

  • „În afara faptului că înregistrăm zi de zi un număr tot mai mare de noi infecții, noi obervăm și atestăm gravitatea cazurilor. Deci, noi probabil avem de-a face, probabil, cu niște mutații ale acestui virus COVID-19 și foarte mulți pacienți se internează în stare gravă și chiar critică, uneori direct în sălile de terapie intensivă. Or, acest lucru nu denotă faptul de adresare târzie, denotă faptul de agresivitate virusologică a acestui virus și depinde foarte multă de particularitățile fiecărei persoane, de comorbidități”, a declarat șeful adjunct al Direcției municipale protecție socială și sănătate, Boris Gâlcă, citat de Radio Chișinău. Potrivit lui, sistemul medical face față destul de greu, sub presiune, acestei situații pandemice, iar  cadrele medicale sunt epuizate. În municipiul Chișinău au fost confirmate până acum peste 29 de mii de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19.

Chișinău, Mannheim și Cernăuți vor implementa proiectul „Împreună împotriva COVIID-19”

  • Primăria municipiului Chișinău va participa la implementarea proiectului trilateral „Împreună împotriva COVID – 19 – Mannheim – Chișinău – Cernăuți”. Acest proiect prevede consolidarea parteneriatelor și schimbul de experiență în cele trei urbe privind provocările legate de combaterea acestui fenomen. În cadrul colaborării trilaterale Mannheim – Chișinău – Cernăuți, părțile își propun să sensibilizeze opinia publică cu privire la respectarea regulilor de distanțare fizică și igienă pentru a reduce răspândirea virusului Covid-19 și suplinirea stocurilor cu echipamente medicale de urgență. Astfel, pentru realizarea proiectului din fondurile Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, va fi acordat un sprijin financiar, care constă în acordarea unui grant comun (celor trei orașe) în valoare de 49 mii de euro. Conform proiectului, municipiului Chișinău îi vor reveni 18 800 de euro, surse care vor putea fi utilizate pentru: dezvoltarea capacității și competențelor în comunitatea parteneră; desfășurarea atelierelor de lucru online; achiziționarea de echipamente medicale; campanii de informare și sensibilizare. Proiectul se va desfășura în perioada 22 septembrie 2020 – 30 iunie 2021.

O angajată a Procuraturii Generale, răpusă de COVID-19

  • Procuratura Generală anunță că un angajat al instituției a decedat din cauza complicațiilor provocate de virusul COVID-19. Este vorba despre Nadejda Dopireac, specialist în Procuratura raionului Edineț. „Colectivul Procuraturii Republicii Moldova exprimă, în aceste momente de nemărginită tristeţe, sincere condoleanţe şi regrete profunde rudelor îndoliate şi tuturor celor îndureraţi”, se spune într-un comunicat al instituției.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.