Educație electorală: Totul despre finanțarea partidelor în Moldova

Cartoon Humor Concept Illustration of Money Laundering Saying or Proverb

„Cine pe voi vă plătește?” e întrebarea pe care o auzim des ca jurnaliști. Din păcate, întrebarea asta nu o auzim adresată suficient de des politicienilor, care împart cadouri, pliante, călătoresc din banii… nu știm cui. În plină campanie electorală Moldova.org lansează o scurtă serie de materiale explicative prin care poți să-ți testezi cunoștințele electorale, dar și să afli mai multe despre proces. Prima întrebare pe listă:

De unde iau partidele bani pentru activități?

Potrivit legii cu privire la partidele politice din 2007 (mai precis articolul 25), există patru principale surse de finanțare a partidelor politice. În primul rând sunt cotizațiile membrilor de partid. Fiecare membru plătește o taxă lunară/anuală/semestrială de apartenență în rândul membrilor. 


Cotizația, după cum am scris mai sus, este obligatorie pentru fiecare membru. De aceea, multe partide, care nu obligă membrii să achite cotizațiile, pun o valoare simbolică, de exemplu, în cadrul Partidului Șor – 1 leu. 

Ce poți dona unui partid? 

Donațiile de la partid sunt voluntare și pot fi de la membri sau ne-membri înafara cotizațiilor. Donații pot fi colectate în cadrul unor manifestări culturale, sportive sau alte evenimente (concert de exemplu, unde costurile biletelor de intrare se duc la partid).


Donațiile făcute partidelor politice se clasifică și ele în mai multe tipuri. 

În primul rând sunt donații în bani, altele decât cotizațiile de membru, menționate mai sus. Donațiile în bani pentru un partid politic se efectuează neapărat prin operațiuni bancare (card bancar, transfer direct). Identitatea donatorului se indică în documentul bancar. În cazul în care donatorul nu deține un cont bancar și donația se efectuează în numerar, banii se depun în contul bancar al partidului politic. 

Dacă banii se depun în numerar la sediul partidului politic, persoana fizică va confirma depunerea donației prin semnarea unei declarații pe propria răspundere, care va fi păstrată și anexată la documentele contabile, conform unui formular special aprobat de CEC. 

Pot fi și donații sub formă de proprietăți (de exemplu casa ta, ca să fie o filială), bunuri (de exemplu un televizor la partid), servicii gratuite sau în condiții mai avantajoase decât valoarea comercială (de piață) – simbolic, de exemplu consultanță unui partid politic. 

De regulă, aceste donații sunt reflectate în contabilitatea partidului politic.

Banii de la stat 


Mecanismul finanțării partidelor politice din bugetul de stat a fost introdus în 2015. Potrivit noilor prevederi legale, partidele politice au dreptul să primească anual finanțare de la bugetul de stat, prin intermediul Comisiei Electorale Centrale. Aici sunt puse în în funcțiune mai multe mecanisme, dar în mare parte, contează performanțele în ultimele scrutine electorale. Cu cât mai multe procente ai, cu atât mai mulți bani primești. Alocarea se calculează an de an, utilizând câteva formule mai complicate. 

E important de menționat că în calcularea sumei alocate se iau în calcul următorii coeficienți: 35% rezultatele obținute în ultimele alegeri parlamentare; 35% – în ultimele alegeri locale. 15% ultimele alegeri prezidențiale iar restul procentelor se alocă în funcție de promovarea femeilor și altor criterii esențiale. 

Ce se întâmplă în realitate  

Rapoartele partidelor sunt de mai multe tipuri. Pot fi lunare, semestriale, anuale (în perioadele între alegeri). În perioadele electorale se prezintă rapoarte săptămânale pentru fiecare săptămână de campanie. Toate rapoartele merg la Comisia Electorală Centrală. 

În anul 2018, din cele 46 partide politice existente, 18 partide au raportat 0 venituri și cheltuieli. Toate rapoartele se prezintă  (Partidul „Renaștere” și Partidul Ruso-Slavean din Moldova) nu au prezentat informațiile financiare. De ce se întâmplă asta? E simplu, pentru că în Moldova, foarte multe partide sunt doar „partide ștampilă” – constând din conducătorul și ștampila partidului. 

De exemplu, în 2019, un partid numit „Frontul Salvării Moldovei” a depus un raport cu un „Z” mare peste tot. Alte 18 partide au indicat rapoarte cu conținut similar, dar în care era chiar scris 0. Portalul alegeri.md le califică drept „partide inactive”. 

Există, desigur, și partide cu donații reale, cu susținători reali, care colectează bani de la membri pentru campanii. În multe partide, donațiile vin de la susținătorii acestora conform legii, iar persoanele donatoare pot fi ușor găsiți, iar veniturile acestora corespund cu donația făcută. O persoană de exemplu dacă are un venit de 100000 de mii de lei anual, o donație de 1000 de lei, este ușor de explicat. 

Mai sunt partide care prezintă aceeași situație, doar că în loc de mii de donatori, au câțiva donatori-celebrități mai „strategici”. De exemplu, aceștia pot fi deputați în Parlament sau fruntași ai partidelor cu donații de zeci de mii de lei anual. 

Și mai există partide cu finanțări din surse îndoielnice, dar care activează cât timp nu au fost anchetate și condamnate. De exemplu, în cazul unora, pot fi liste de donatori cu numere fixe de lei donate. Cel mai probabil, investigând mai mult fiecare donator, poți afla cu surprindere că de fapt acele persoane nu își permit să doneze acea sumă – de exemplu, un paznic de la o întreprindere cu salariu de 3000 de lei lunar, afli că s-a despărțit de 5000 de lei pentru partidul pe care „îl susține”.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.