05:44:54 20.04.2024
Stiri

DECLARAȚIE // „Măsurile de politică fiscală și vamală propuse de guvernarea Dodon și Chicu sunt rupte de realitate. Guvernul acționează de parcă nu ar fi criză. 30 000 de oameni și-au pierdut deja locurile de muncă”

Actualitate 19.10.2020 14:37 Vizualizări1100 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „Măsurile de politică fiscală și vamală propuse de guvernarea Dodon și Chicu sunt rupte de realitate. Guvernul acționează de parcă nu ar fi criză. 30 000 de oameni și-au pierdut deja locurile de muncă”


„Măsurile de politică fiscală și vamală propuse de guvernarea Dodon și Chicu sunt rupte de realitate. Deși peste 30 de mii de oameni și-au pierdut deja locurile de muncă și o treime din întreprinderile mici și mijlocii estimează că nu vor supraviețui consecințelor negative ale crizei economice, Guvernul continuă să acționeze împotriva intereselor cetățenilor, de parcă nu ar fi criză. La sfârșit de an, ei promovează o politică fiscală care va continua să aprofundeze criza și să lase oamenii fără locuri de muncă”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), ministra Finanțelor în Guvernul Sandu, Natalia Gavrilița.

Potrivit fostei ministre, creșterea scutirilor persoanelor fizice, concomitent cu dezicerea de scutire pentru soț/soție, va afecta familiile cu copii.

„Această măsură va dezavantaja în special familiile unde părinții nu sunt angajați și se află în concediul de îngrijire a copilului. Creșterea cotei de impozitare pentru darea în locațiune de la o persoană fizică la altă persoană fizică va stimula evaziunea fiscală și va transfera povara fiscală va fi transferată pe cei care iau în chirie spații. Această măsură va crește chiriile și va afecta în special pe cei care vin la Chișinău în căutare de locuri de muncă și nu-și pot permite apartament”, a precizat fosta ministră.

De asemenea, propunerea de a impozita cu 3% dobânzile persoanelor fizice va crește povara fiscală concomitent cu reducerea ratelor de dobândă pe timp de criză. Această măsură va afecta în special oamenii cu venituri mici, care au muncit și au depus banii la bancă și acum primesc un venit modest din acest depozit. Reținerea impozitului în mărime de 6% aplicată doar dividendelor către persoane fizice este o măsură discriminatorie, pentru că cei care au venituri mari și își pot permite firme off-shore nu vor fi puși în situația să plătească impozitul pe dividente”.

În același context, Gavrilița spune că includerea taxelor rutiere în accizele la produsele petroliere, teoretic o măsură bună, dar nu este însoțită de un mecanism clar de implementare și compensarea categoriilor afectate. „Agricultorii folosesc multă motorină, dar nu merg pe drumuri – care va fi abordarea față de ei? Diaspora va continua să plătească vinieta și accizele sporite – care este atitudinea statului în acest caz?”, se întreabă aceasta.

Sursa citată a mai adăugat că plafonarea și eliminarea unor taxe locale va afecta bugetul primăriilor, iar impactul asupra bugetului municipiului Chișinău este estimat la 1,5 milioane de lei. „Trebuie găsit un echilibru între interesele localităților și ale oamenilor de afaceri într-o formă colaborativă, cu date și analiza impactului”.

Vicepreședinta PAS susține că formațiunea Maiei Sandu a propus o serie de inițiative legislative în domeniul fiscal, inclusiv referitor la simplificarea regimului de impozitare pentru întreprinderile mici, aplicarea mai echitabilă a amenzilor, și încurajarea tranzacțiilor fără numerar, însă acestea stau și se prăfuiesc prin sertarele de la Parlament.

„Noi cerem Guvernului să vină cu acțiuni clare de salvare a economiei și sprijinire a întreprinderilor. Să se așeze imediat la masa de discuții cu agenții economici și să vină cu o politică fiscală axată pe susținerea agenților economici să facă față crizei și să mențină locurile de muncă. Modificările trebuie să fie minime și să se concentreze pe contextul actual. Să vină cu ajutor pentru cetățeni, mai ales pentru familii și oameni nevoiași. Să analizeze adecvat impactul măsurilor de politică fiscală asupra diferitor categorii de persoane, în special asupra familiilor și asupra persoanelor cu venituri mici, precum și asupra unor ramuri lovite de criză, cum ar fi agricultorii, transportatorii și întreprinderile din sectorul HoReCa și turismului. Să asigure claritate și predictibilitate. Să explice clar mecanismul de aplicare a măsurilor fiscale propuse. Să se amâne orice modificare ce nu vine în sprijinul imediat și direct al cetățenilor și oamenilor de afaceri. Companiile au nevoie de stabilitate fiscală, mai ales pe timp de criză”, a punctat Gavriliță.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md