Linkuri accesibilitate

Oleg Josanu (Italia): „Alegerile o să fie pe vreme de COVID și au să fie unele dificultăți pentru a vota.”


Oleg Josanu, stabilit de 20 de ani în Italia, octombrie 2020
Oleg Josanu, stabilit de 20 de ani în Italia, octombrie 2020

Oleg Josanul, moldovean stabilit în Italia, crede că moldovenii din diasporă vor participa la prezidențialele din 1 noiembrie, în pofida problemelor create de pandemia de Covid-19.

În Italia sunt aproximativ două sute de mii de cetăţeni din Republicii Moldova. Unul dintre ei, Oleg Josanu, de douăzeci de ani munceste în această ţară. In trecut a fost operator social la Serviciul Migraţie si Azil Politic al primăriilor din Veneţia și Padova. Actualmente lucrează pentru Comisia Naţională pentru recunoasterea dreptului la protecţie internatională si azil politic a Prefecturilor din Vicenza, Verona și Treviso.

El spune că pandemia de COVID-19 impune restricţii dar cei din diaspora vor merge la vot pentru că le pasă de viitorul Moldovei.

Oleg Josanu, moldovean stabilit in Italia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:08 0:00
Link direct

Europa Liberă: Autoritățile îi îndeamnă pe cei din diasporă să voteze responsabil, să voteze în siguranță. Cum e să votezi în străinătate pe timp de pandemie?

Oleg Josanu: „În acest an, alegerile o să fie pe vreme de COVID și, desigur, au să fie unele dificultăți pentru a vota.”

Europa Liberă: La ce s-ar rezuma aceste dificultăți?

În anii trecuți au fost cozi enorme la secțiile de votare și procesul trebuie gestionat într-o manieră adecvată, conformă situației din acest an.

Oleg Josanu: „Cu organizarea încăperilor, fiindcă în anii trecuți au fost cozi enorme la secțiile de votare și procesul trebuie gestionat într-o manieră adecvată, conformă situației din acest an. Bunăoară, în Veneto, unde mă aflu, recent au avut loc alegeri regionale și am văzut că avem de la cine lua exemplu, pentru că s-a organizat destul de bine, cu intrări separate, cu tot ceea ce ține de distanțarea aceasta socială și alte chestiuni de ordin tehnic, adică a fost un bun exemplu și pentru noi ca să ne organizăm la fel și să participăm cât mai mulți la aceste alegeri.”

Europa Liberă: Dar în general acum acolo, în Italia, e liniște, lumea nu mai este speriată?

Oleg Josanu: „Lumea nu mai este speriată, pentru că cetățenii deja s-au obișnuit cu această stare de lucruri și sunt cu mult mai liniștiți decât erau în primăvară, când s-a început pandemia. Au mai fost aprobate niște legi și decrete, dar, în linii generale, lumea respectă regulile și mergem înainte.”

Europa Liberă: Italia este una dintre țările care a devenit țara adoptivă pentru foarte mulți moldoveni. Acolo mulți cetățeni ai Republicii Moldova își câștigă bucata de pâine, s-au integrat în societate, și-au reîntregit familiile. Există interes pentru aceste alegeri? Ce așteptări concrete ați avea voi, cei care vă aflați peste hotare, de la acest scrutin prezidențial?

Țara noastră a căzut într-atât, încât aceste alegeri trebuie să oprească această cădere

Oleg Josanu: „Diaspora de aici este interesată pentru aceste alegeri, cum de altfel a fost interesată pentru toate alegerile care s-au petrecut și este interesată de tot ceea ce se petrece acasă la noi, fiindcă este vorba de părinți, este vorba despre familiile noastre și interesul este destul de sporit, așa cum a fost și înainte, dar aceste alegeri în comparație cu cele care au avut loc în 2016, dacă vorbim de prezidențiale sau de alte alegeri parlamentare, sunt pentru mine personal mult mai importante, pentru că, reieșind din situația din Republica Moldova, cred că mai jos de căzut nu este posibil. Adică, țara noastră a căzut într-atât, încât aceste alegeri trebuie să oprească această cădere și sunt foarte importante pentru noi toți, deoarece cred că vor pune începutul unor schimbări, unor schimbări spre bine.”

Europa Liberă: Și ce priorități ar trebui să aibă următorul președinte ca voi împăcați să spuneți că au venit adevăratele schimbări spre bine?

Oleg Josanu: „Ar trebui să înceapă cu un mesaj bun care să ne unească pe noi toți, nu depinde de culoarea politică, categoria socială sau alte criterii. Trebuie un mesaj care să ne unească pe toți împreună și să facem niște reforme, dar să fie niște reforme promovate de viitorul președinte, catalizate, dacă vor fi făcute de către parlament sau guvern și președintele să fie un bun garant pentru aceste reforme. Evident, reformele trebuie începute de sus, pentru că acolo sistemul este putred, iar viitorul președinte trebuie să fie un pilon, un umăr de nădejde în producerea acelor schimbări care ar trebui să aibă loc după aceste alegeri.”

Europa Liberă: Dar el trebuie să conlucreze cu legislativul, cu executivul?

Oleg Josanu: „Evident, fiindcă de unul singur nu poate face nimic, de aceea și zic că ar trebui să găsească forța și înțelepciunea necesare ca atât pe plan intern, acasă, cât și pe plan extern cu partenerii noștri de dezvoltare să poată coagula toate forțele politice, indiferent de culoarea politică.”

Europa Liberă: Dar în parlament cunoașteți care e configurarea politică?

Oleg Josanu: „Desigur! Știu că avem centru-stânga, să zicem așa, care acum sunt în majoritate și o astfel de guvernare a socialiștilor, datorită cărora avem ceea ce avem la guvern, eu cred că a venit timpul să plece și forțele de pe dreapta, de pe centru-dreapta ar trebui să se unească împreună, să spună odată răspicat și să dea cu totul alt curs dezvoltării acestei țări.”

Europa Liberă: Aproape că nu au existat politicieni care să nu lanseze chemarea: „Veniți acasă, măi copii!”, adresându-se cetățenilor moldoveni din diasporă. Un asemenea îndemn astăzi mai sensibilizează pe cineva dintre voi, cei care v-ați stabilit acolo, peste hotare?

Oleg Josanu: „Acest „Veniți acasă...” nu mai este acum la modă. Dacă e să vorbim serios, nu-i rentabil, pentru că, dacă ne uităm la istoria altor diaspore, altor țări, fie din Israel sau a kurzilor, sau a armenilor, care fiind peste hotare au reușit și au schimbat, au direcționat politicile țărilor lor și au ajutat forțele democratice sau alte forțe care au făcut această schimbare în țara lor de origine.

Diaspora are un cuvânt greu de spus, este o forță destul de puternică și de peste hotare, nu este nevoie neapărat să se întoarcă,

Eu cred că diaspora are un cuvânt greu de spus, este o forță destul de puternică și de peste hotare, nu este nevoie neapărat să se întoarcă, întrucât schimbarea poate fi promovată, consultată, poate fi catalizată sau chiar inițiată și de peste hotare. Nu este neapărat acum fizic să se întoarcă cineva, este de ajuns și este destul de bine să voteze, să participăm activ la aceste alegeri și să influențăm procesele politice, electorale, sociale ș.a.m.d. și de peste hotare. Cred că ar fi și mai bine în cazul dat, în perioada aceasta de pandemie, pentru că este imposibil de mers acasă, dar s-ar putea de făcut foarte multe lucruri bune și de la depărtare.”

Europa Liberă: Cum vei reacționa a doua zi dacă favoritul tău va pierde aceste alegeri prezidențiale?

Oleg Josanu: „Eu cred că, dacă va pierde, înseamnă că au fost falsificate alegerile ca și cele precedente, când Dodon a câștigat, în 2016. Noi știm cu toții în diasporă cum a câștigat el alegerile datorită holdingului lui Plahotniuc și, presupun eu, că au fost și falsificate voturile masiv acolo și de aceea el a devenit președinte, dar, practic, atunci ne-a fost furat votul. Sperăm să nu se repete și de data aceasta.”

Europa Liberă: O dezamăgire ar demotiva pentru totdeauna?

Oleg Josanu: „Pe mine personal nu, dar pe o bună parte cred că da, pentru că am auzit voci care spun că am fost în 2016, atunci am crezut că va fi o schimbare, dar, uite, până la urmă nu s-a întâmplat. Eu cred că acum este decisiv, trebuie neapărat să mergem la vot și îndemnul meu este: „În pofida a ceea ce s-a întâmplat în trecut, să mergem cu toții la vot, să participăm activ, să mergem cât mai mulți prieteni, rude împreună!”, fiindcă doar așa vom avea puterea de a schimba ceva.”

Europa Liberă: Acolo e ușor să fii informat unde trebuie să te prezinți la vot, cum trebuie să mergi în ziua alegerilor la scrutin, să fii asigurat că ai un pix cu tine pentru a semna în listă, să ai mască, să ai mănuși, să ai dezinfectant?

Oleg Josanu: „Datorită rețelelor de socializare și informației care zboară ca vântul, lumea este destul de informată, știe unde să se adreseze, unde să meargă, este la curent cu regulile de protecție, pentru că împreună cu societatea în care suntem le cunoaștem destul de bine și le respectăm cu strictețe.

Cei din diaspora sunt mai puțin îngrijorați de ceea ce o să fie aici, pentru că aici va fi organizat totul la nivel, cred eu, dar noi suntem mai mult îngrijorați de ceea ce o să se petreacă acasă sau de ceea cum stau guvernanții noștri acum și într-un mod oarecare au început deja aceste falsificări cu deschiderea mai multor secții de votare în Rusia unde niciodată nu a fost un număr așa de mare.

Diaspora este îngrijorată de aceste lucruri și nu dorește să se repete scenariul de la alegerile precedente, când cetățeni din Transnistria au fost organizat aduși cu autobuzele la secțiile de votare din dreapta Nistrului.

Suntem siguri că aici se va produce un scrutin democratic, corect, liber, transparent, vor fi observatori, dar ne îngrijorează cum va fi la noi acasă.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG