Linkuri accesibilitate

Încă un sondaj de opinie prezice repetarea confruntării Dodon-Sandu din 2016


Echipele de campanie într-o intersecție din Chișinău. Octombrie 2020
Echipele de campanie într-o intersecție din Chișinău. Octombrie 2020

Cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale peste jumătate dintre alegători nu ştiu pentru cine vor vota, sugerează un sondaj realizat de CBS Research la comanda comunităţii WatchDog. Preşedintele Igor Dodon şi lidera PAS, Maia Sandu, luptă în continuare pentru primul loc în preferințele alegătorilor. Distanța între cei doi e de doar câteva procente, iar rezultatul scrutinului va fi decis în turul doi, arată sondajul realizat telefonic, pe un eșantion de 1001 persoane, în perioada 10-17 octombrie.

Încă un sondaj de opinie prezice repetarea confruntării Dodon-Sandu din 2016
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

Chiar dacă au rămas zile numărate până la scrutinului prezidențial, procentul celor indeciși este extrem de ridicat, fiind vorba de fiecare al doilea respondent, constată Valeriu Pașa, manager de proiecte în cadrul comunității WatchDog. Doar 6 la sută dintre cei indeciși spun că nu se vor prezenta la vot. Spre cine vor migra restul rămâne o necunoscută, la fel ca și opțiunile alegătorilor din diaspora şi a celor din regiunea transnistreană care nu sunt reflectate în sondaj.

„Acest sondaj trebuie tratat ca atare şi să nu se facă interpretări exagerate. Totuşi având în vedere masivul de date şi faptul că marea majoritate a cetățenilor care vor participa la vot sunt pe teritoriul controlat al R. Moldova, schimbări radicale în acest clasament e puţin probabil să apară.”

Clasamentul este condus, ca în majoritatea sondajelor recente, de președintele Igor Dodon, care s-a înscris în cursă drept candidat independent, urmată de lidera PAS, Maia Sandu, la o diferență de aproape 4 puncte procentuale. La o distanță ceva mai mare de cei doi se situează liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, cu un ipotetic scor de 6 la sută. Ceilalți 5 candidați la prezidențiale ar putea acumula sub 2 la sută din voturi. Iar rezultatul scrutinului va fi cu certitudine decis în turul doi, sugerează sondajul.

Vox populi: Ei au bani pentru panouri și gazete, nu și pentru spitale și școli
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00

Modelând opțiunile de vot în cel de-al doilea tur autorii cercetării au ajuns la concluzia că Maia Sandu ar putea ieși învingătoare indiferent dacă se va duela cu Igor Dodon, cu Renato Usatîi sau cu Andrei Năstase. Cei drept în cel mai probabil scenariu, cel de confruntare cu Igor Dodon, Maia Sandu ar putea avea un avans de numai 3 puncte procentuale care se încadrează în marja de eroare a sondajului. Cum s-ar putea împărți voturile în turul doi între Sandu şi Dodon rămâne deocamdată incert, spune Valeriu Paşa.

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa

„Peste 40 la sută din cetățeni încă nu şi-au formulat o opţiune de vot pentru turul doi. Marja de manevră pentru candidaţi în această eventuală pereche este foarte mare.”

Este al doilea sondaj de opinie care o dă învingătoare pe lidera PAS, Maia Sandu, după cel publicat la finele lunii septembrie de organizația non-profit americană, Institutul Republican Internațional, care sugera că Maia Sandu, şi în primul tur de balotaj, şi în cel de-al doilea, ar putea acumula un scor peste cel al președintelui Igor Dodon.

Acesta continuă însă să fie favorizat de instituții media, arată rapoarte realizate de Asociaţia Presei Independente, care monitorizează 12 portaluri de ştiri şi cele ale Centrului pentru Jurnalism Independent care verifică reflectarea campaniei la 10 posturi de televiziune. Potrivit acestor cercetări, Igor Dodon se bucură de cea mai mare vizibilitate în presa atât online, cât şi televizată, tot el fiind prezentat preponderent în context pozitiv, ceea ce, spun experţii, l-ar putea avantaja pe ultima sută de metri a campaniei, mai cu seamă după refuzul de a participa la dezbateri electorale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG