/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Nemulțumiți de deciziile luate de autorități, agricultorii din mai multe raioane au ieșit din nou la protest

missing
19 octombrie 2020, ora 20:26

Agricultorii din mai multe raioane ale țării au ieșit din nou la protest. Peste 30 de tractoare au fost aliniate, azi, pe traseul Hâncești-Leova, la intrarea în capitală. Agricultorii sunt nemulțumiți de deciziile luate de autorități, după protestele din luna august. Ei spun că au așteptat schimbări, însă acestea întârzie sa apară, motiv pentru care au venit din nou să-și manifeste supărarea, fiind gata să ajungă cu tehnica agricolă în centrul Chișinăului.

După aproape două luni de la ultimele proteste, agricultorii din raionul Hâncești cer autorităților o implicare mai activă și susținere concretă pentru a putea face față situației complicate din acest sector. Aceștia au înaintat un demers către Parlamentului și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului.

LUPEI RADU, AGENT ECONOMIC: Ne-am sunat, ne-am organizat toți să venim, dacă în două luni de zile nu s-a rezolvat problema veche, ce trebuie de făcut?”

Fiind întrebați, dacă ieșirea la protest are vreo legătură cu actuala campanie electorală, agricultorii au negat acest fapt. Ei spun că nu au putut ieși mai devreme, pentru că au avut foarte mult de lucru cu pregătirea pământurilor.

MIHAI GRIBINCEA, AGENT ECONOMIC: Noi nu legăm ieșirea în protest cu alegerile prezidențiale, știți cum, fiecare dintre cei prezenți aici sunt de diferite culori, pe noi ne leagă o singură problemă, problema economică, urmările secetei, în rest fiecare are opțiunile lor politice”.

Agricultorii spun că, după protestele din august, au primit câte o compensație de 1500 de lei pentru fiecare hectar de pământ pe care îl dețin și că a fost instituit mecanismul de restituire a TVA doar pentru un an și nu pentru doi așa cum cer ei.

ȘTEFAN VLAS, AGENT ECONOMIC: Da am primit la prima grupă, ceea ce ne-au promis, câte 1500 lei, grupa a doua nu s-a discutat deocamdată nimic, la struguri avem pierderi colosale, din 2200 de tone nu am recoltat nici 400 de tone anul acesta. Strugurii în general, vița de vie a rămas în afara oricărei compensări”.

Agenții economici se arată dezamăgiți, întrucât, spun ei, pierderile din acest an sunt incomparabile cu cele din anii precedenți.

Porumb nu s-a făcut, floarea soarelui nu s-a făcut, e greu, dacă statul ne va susține puțin vom merge mai departe, dacă nu, ne vom opri”.

SINCRON: ION, AGRICULTOR: „Seceta care am avut-o noi în timpul anului, ne-am ales cu sărăcie mare și vrem din partea guvernului să ne ajute”.

Agricultorii cer ca proiectul privind rambursarea TVA să fie implementat pentru cel puțin doi ani înainte și să li se ofere o compensație de 3000 de lei la hectar pentru a doua categorie de culturi agricole. Pe lângă asta, ei mai optează pentru revizuirea regulamentului privind subvenționarea dobânzilor la creditele bancare, restituirea accizelor la motorină și moratoriul la controalele fiscale pentru anul 2021.

Contactată de către TV8, purtătoarea de cuvânt de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ecaterina Grigorean, ne-a spus că, mâine, un grup de reprezentanți ai protestatarilor urmează să se întâlnească cu ministrul, pentru a discuta cerințele acestora și eventuale urmări ale manifestației inițiat de agricultori.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram