image
Sursa foto: Gov.md

Efectele pandemiei: peste 38% dintre familii au avut în perioada respectivă stări de depresie și anxietate

Pandemia de COVID-19 a creat o serie de impedimente în ceea ce ține de activitățile de zi cu zi ale gospodăriilor și a influențat semnificativ planurile și intențiile oamenilor. Prin amploarea ei, pe lângă impactul socio-economic, pandemia are un impact considerabil și asupra stării de spirit a populației. Constatările se regăsesc într-o cercetare realizată de Biroul Național de Statistică.

Persoanele din 38,7% dintrre familii au declarat că au avut în perioada respectivă stare de depresie, stres, anxietate. Circa 75% dintre respondenții gospodăriilor, membrii cărora au planificat călătorii peste hotare, au menționat că au fost nevoiți să le amâne, transmite IPN.

Oamenii au menționat că, urmare a pandemiei COVID-19 s-au confruntat cu dificultăți legate de reducerea sau pierderea veniturilor din activitatea de muncă. Ei au spus că dispun de venituri mai mici cu circa 25% pe o persoană. În cazul a circa 15% dintre gospodării cu membri peste hotare, cel puțin un membru al familiei s-a întors de peste hotare, deoarece a pierdut locul de muncă. În cazul altor 15% – cineva din gospodărie nu a putut să se întoarcă în țară. Și gospodăriile care au realizat reducerea sau pierderea remitențelor de peste hotare dispun de un venit pe persoană mai mic cu 9,2% în raport cu cele care nu au înregistrat aceste reduceri sau pierderi.

Principalele măsuri de depășire a crizei ca rezultat al dificultăților financiare sunt cele de reducere a cheltuielilor pentru produsele alimentare (cu 19,9% răspunsuri afirmative) și utilizarea economiilor (19,5%). Circa 4,6% din gospodării au menționat achitarea parțială sau neachitarea serviciilor comunale, iar 3,2% – au apelat după ajutor financiar.

O serie de dificultăți au fost menționate cu referire la accesarea serviciilor de educație la distanță. Circa 10% gospodării cu elevi sau studenți au declarat că accesul la învățământul la distanță este limitat din cauza numărului insuficient de computere sau dispozitive electronice în gospodărie, 9,6% – conexiunii slabe la internet, 6,3% – lipsa conexiunii la internet, iar 4,4% din gospodării cu elevi sau studenți nu dispun de echipamente electronice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: