image
Sursa foto: Getty Images

Angela Merkel, apel către germani: Renunțați la călătorii, rămâneţi acasă, este cel mai eficient instrument de care dispunem

Cancelarul german Angela Merkel a făcut sâmbătă un apel solemn către poporul german, cerându-le conaţionalilor săi să reducă la maximum relaţionarea socială. Mai mult, ea le recomandă germanilor chiar să rămână la acasă, în timp ce epidemia de coronavirus cunoaşte o accelerare semnificativă în Germania, relatează DPA şi AFP, preluate de Agerpres.

„Renunţaţi la orice călătorie care nu este într-adevăr necesară, la orice celebrare care nu este cu adevărat necesară. Căutaţi să rămâneţi acasă, la reşedinţa voastră, în măsura posibilului", a declarat cancelarul în podcastul săptămânal publicat sâmbătă.

„Cum va fi la iarnă, cum va fi Crăciunul nostru, se va decide în zilele şi săptămânile următoare. Cu toţii vom decide asta prin acţiunile noastre", a mai afirmat Angela Merkel.

„Trebuie să facem acum totul pentru a ne asigura că virusul nu se răspândeşte necontrolat. În prezent, fiecare zi contează", a insistat cancelarul.

Germania se află într-o „fază foarte gravă" a pandemiei, a declarat Merkel.

„Numărul de noi infecţii creşte vertiginos de la o zi la alta", a spus ea, adăugând că pandemia se propagă din nou rapid, mai repede decât la începutul ei, în urmă cu mai bine de jumătate de an.

Germania a înregistrat 7.830 de cazuri noi de contaminare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, un record pentru această ţară după declanşarea pandemiei de COVID-19, potrivit datelor oficiale publicate sâmbătă. În total, 9.767 de decese, adică mai mult cu 33 decât în ajun, au fost înregistrate de la începutul crizei sanitare care a lovit Germania, într-o mai mică măsură totuşi decât pe vecinele sale europene.

Pentru a combate revenirea epidemiei, Angela Merkel, de formaţie de om de ştiinţă, a amintit importanţa respectării distanţării şi aerisirii frecvente a spaţiilor închise, explicând totodată că de acum trebuie "mers mai departe".

„Dacă fiecare dintre noi îşi reduce acum în mod semnificativ numărul întâlnirilor în afara propriei familii o anumită perioadă, putem reuşi să oprim şi chiar să inversăm tendinţa multiplicării infecţiilor", a recomandat ea.

Estimând că este vorba pentru mulţi de o "renunţare dificilă", Angela Merkel a precizat că acest efort temporar permite de asemenea să se evite supraîncărcarea sistemului de sănătate, să se menţină deschise şcolile şi grădiniţele şi să fie salvate economia şi locurile de muncă.

„Este instrumentul cel mai eficient de care dispunem în prezent pentru a lupta împotriva pandemiei. Acum este mai necesar ca oricând", a adăugat ea.

Acest apel intervine la câteva zile după o nouă reuniune de criză între cancelar şi lideri regionali germani, care au stabilit miercuri o foaie de parcurs naţională ce menţionează noi restricţii, printre care închiderea barurilor şi restaurantelor în timpul nopţii începând de la un anumit nivel al contaminărilor.

Dar această strategie a guvernului german a fost primită defavorabil în numeroase landuri, unde justiţia a respins aceste măsuri considerându-le disproporţionate.

La Berlin, de exemplu, tribunalul administrativ a anulat vineri obligaţia impusă localurilor din capitală de a se închide între 23:00 şi 06:00.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: