image
Sursa foto: foto simbol

Anchetă The Times: Rusia a lansat o campanie de dezinformare despre vaccinul de la Oxford

O campanie rusă de dezinformare menită să submineze și să răspândească frica cu privire la vaccinul anti-COVID al Universității Oxford a fost expusă printr-o anchetă a The Times. Potrivit cotidianului britanic, în Rusia au fost făcute imagini, meme-uri și clipuri video care descriu vaccinul ca fiind periculos. Acestea au fost distribuite masiv pe rețelele sociale, transmite Digi24.

Tema campaniei de dezinformare este că vaccinul, din care milioane de doze vor fi fabricate de gigantul farmaceutic Astrazeneca, ar putea transforma oamenii în maimuțe, deoarece folosește un virus de la cimpanzei ca vector. Campania se adresează atât țărilor în care Rusia vrea să își vândă propriul vaccin Sputnik V, cât și națiunilor occidentale.

Mesajele folosite în campania de dezinformare reflectă declarațiile unor înalți oficiali de la Kremlin, care descriu vaccinul dezvoltat de Oxford ca „vaccin maimuță”, în contrast cu cel dezvoltat de Rusia derivat dintr-un adenovirus uman. The Times scrie că ampla campanie are potențialul de a afecta nu doar programul gândit de Oxford, ci efortul global de protejare împotriva virusului, încurajând teoriile conspirației și mișcările anti-vaccinare.

Campania are potențialul de a dăuna programului Oxford, susține Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Group.

„Tipul de vaccin pe care îl avem este foarte asemănător cu o serie de alte vaccinuri care sunt în curs de dezvoltare în acest moment, inclusiv vaccinul rusesc. Cred că, în acest context orice dezinformare este extrem de periculoasă pentru că subminează încrederea cetățenilor în tratamentele și vaccinurile care ar putea ajuta la stoparea pandemiei”, a spus Pollard.

Publicația precizează că nu este clar dacă strategia de propagandă a fost autorizată direct de Kremlin, dar există dovezi că unii oficiali ruși au fost implicați în organizarea și diseminarea acesteia.

Un purtător de cuvânt al ambasadei ruse a declarat pentru The Times: „Sugestia că statul rus ar putea desfășura orice tip de propagandă împotriva vaccinului Astrazeneca este în sine un exemplu de dezinformare. Este evident vizat să discrediteze eforturile Rusiei în combaterea pandemiei, inclusiv a bunei cooperări pe care am stabilit-o cu Marea Britanie în acest domeniu.”

Marea Britanie chiar a avertizat că laboratoarele Oxford au fost ținta unor atacuri cibernetice din Rusia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: