image
Sursa foto: Jurnal.md

Locuitorii din Hagimus reiterează că nu vor permite alegeri cu votanți din Transnistria; „Vor ieși să-și apere satul”

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, care a descins ieri în satul Hagimus, Căușeni, anunță pe pagina sa de facebook, că la întâlnirea cu locuitorii de aici aceștia și-au reiterat mesajul că nu vor permite să fie aduși oameni străini în localitatea lor în actuala situație pandemică. Amintim că de la începutul pandemiei până în prezent în această localitate nu a fost depistat niciun caz de infectare cu Covid. În pofida acestui fapt, administrația de la Tiraspol le-a interzis oamenilor să intre pe teritoriul controlat de autoritățile separatiste, inclusiv în orașul Tighina, unde oamenii câștigau un ban comercializându-și marfa la piață.

„Igor Nicolaevici, nu vă jucați cu focul și cu sănătatea oamenilor din acest sat frumos. Locuitorii din Hagimus și din alte localități de pe malul Nistrului nu sunt de acord să fie infectați pe 1 noiembrie de zeci de mii de alegători din Transnistria, transportați organizat și corupți de oamenii Dvs.

De dragul realegerii cu orice preț supuneți regiunea întreagă riscului epidemiologic și provocați confruntări. Oamenii vor ieși să apere satele și toate eventualele consecințe vor fi pe conștiința Dvs”, anunță în postarea sa pe facebook, Alexandru Slusari.

Deputatul a mai precizat că vor avea observatori la fiecare secție de votare și vor fi alături de oamenii, care își apără drepturile lor la sănătate și alegeri libere fără corupție.

Amintim că la începutul lunii septembrie, Consiliul local din Hagimus a respins propunerea CEC de a deschide secții de vot pentru locuitorii din Transnistria. Inițial CEC a propus să fie deschise patru secții de votare pentru străini în acest sat sat. Ulterior, ignorând decizia autorităților locale, au decis să deschidă două secții de vot. „Veteranii au zis că vor ieși să apere satul. Nu eu îi scot, eu nu știu cum să-i opresc. Cei de la Chișinău însă vor să aprindă un foc aici la noi”, a declarat pentru Jurnal.md primarul localității, Anatol Iepure.

La ultimele alegeri parlamentare în Hagimus, localitate din suburbia or. Tighina, a fost deschisă o singură secție de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană, unde aceștia au fost aduși în mod organizat. Oamenii din sat au urmărit stupefiați spectacolul umilitor în care aceștia erau duși și aduși de la secția de vot

„Ei votau în școală, noi – la Casa de Cultură. Erau mulți, la un moment dat au blocat o stradă. Le-am zis celor care au votat să plece, dar ei așteptau pe cineva. Așteptau un organizator, am înțeles că erau revoltați că nu li s-a plătit. De această dată, ținând cont că suntem și în situația foarte grea de pandemie, nu putem să le permitem să ne intre în școli și grădinițe. E absurd. Noi care nu avem nici un caz de Covid, Tiraspolul nu ne permite să facem un pas în or. Tighina, ca să nu-i molipsim, iar ei având Covid vor să ne aducă alegători dintr-o regiune cu mulți infectați”, a declarat revoltat primarul.

Amintim că și locuitorii din satul Gura Bâcului, Anenii Noi și din satul Răscăieți, Ștefan Vodă au respins propunerea CEC de a deschide în aceste localități secții de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană.

La scrutinul prezidențial din 2016, au fost aduși în mod organizat 16 788 de alegători din republica fantomă ca să-l voteze pe Dodon. Scenariul a fost repetat la alegerile parlamentare. Nici atunci, nici acum informația despre candidați și programele lor electorale nu poate fi distribuită în localitățile subordonate autorităților neconstituționale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: