Principală  —  IMPORTANTE   —   18 octombrie - Ziua Europeană…

18 octombrie – Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane. Ancheta despre proxenetul „Șalun” – cea mai vizualizată pe paginile de facebook ale ZdG

Astăzi, 18 octombrie, este marcată „Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane”. De-a lungul anilor, ZdG a publicat mai multe articole și istorii despre traficul de ființe umane. În cea mai recentă anchetă la acest subiect dezvăluiam cum au ajuns în libertate, înainte de termen, membrii grupării lui Alexandru Covali, alias „Șalun”. Numele acestuia era unul foarte sonor în presa anilor 2006-2011, după ce a fost reținut și, ulterior, trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni, inclusiv trafic de copii. La începutul anului 2020, „Șalun” a fost însă eliberat, cu 5 ani înainte de termen.

Versiunea video a investigației despre „Șalun” și membrii grupării sale, publicată la sfârșitul lunii aprilie curent, a devenit cel mai vizualizat material video publicat vreodată pe paginile de facebook Ziarul de Gardă și Reporter de Gardă, acumulând 2,6 milioane de vizualizări. Versiunea în limba rusă a materialului a fost văzută de 1,1 milioane de ori pe pagina Ziarul de Garda /Русская версия. Ancheta ZdG a fost preluată și de presa din Ucraina, pe pagina hromadske.ua, unde a acumulat 2,1 milioane de vizualizări.

Vedeți mai jos istoria condamnării și eliberării membrilor grupării „Șalun”, dar și mărturiile unei victime, răpită și traficată de la vârsta de 13 ani.

Ancheta completă poate fi citită aici: VIDEO/ Proxenetul Șalun și membrii grupării sale – din nou în libertate. Mărturiile unei victime

„Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane” este marcată anual pe 18 octombrie. Potrivit organizațiilor care luptă împotriva traficului de ființe umane, în prezent sunt mai mulți oameni în sclavie decât au fost vreodată în istorie.

Traficul de persoane este un fenomen raportat în toată lumea, inclusiv în Europa. Mii de persoane sunt exploatate în diferite forme, sexual sau prin muncă forțată.

Pentru că fiinţele umane pot fi revândute, sclavia modernă este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme. În Europa, cele mai multe victime sunt recrutate din est, din țări predispuse sărăciei, inclusiv din Republica Moldova.