Principală  —  IMPORTANTE   —   „Chemăm la respect actuala guvernare”.…

„Chemăm la respect actuala guvernare”. Apelul primarilor împotriva inițiativei guvernului de plafonare a taxelor locale

Mai mulți primari din R. Moldova, reuniți în cadrul ședinței Consiliului de Administrare al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), s-au pronunțat împotriva inițiativei autorităților centrale de a plafona taxele locale. Potrivit primarilor, reducerea veniturilor prin plafonarea sau excluderea taxelor locale ar știrbi din autonomia locală și ar crește dependența primăriilor de autoritățile centrale.

Sergiu Armașu, primarul orașului Ialoveni: „Plafonarea taxelor locale este contrară Constituției și Legii și va constitui o problemă pentru noi toți”

Sergiu Armașu, primarul orașului Ialoveni

„Este limpede că atât timp cât în Constituție este stipulat că autoritățile publice locale dispun de autonomie locală, nimeni nu poate să ne încalce acest drept. Mai mult decât atât, art. 6 din aceeași Lege prevede că raporturile dintre autoritățile publice centrale și cele locale au la bază principiile autonomiei, legalității, transparenței și colaborează în rezolvarea problemelor comune”, susține primarul orașului Ialoveni.

Sergiu Armașu a afirmat că ghidându-se de prevederile legii, autoritățile locale organizează periodic consultări publice cu toți locuitorii satelor, comunelor, orașelor, municipiilor. „Nu am văzut ca agenții economici să fie revoltați. Dimpotrivă, noi suntem gata să micșorăm taxele respective pentru a-i susține și pentru a avea mai multe locuri de muncă, mai multe taxe, impozite care vin în bugetele locale, să atragem investiții în comunitățile noastre, iar agenții economici să-și poată desfășura activitatea legal și eficient.”

„Autoritățile centrale ar trebui să considere oportun să ne consulte înainte de a lua o decizie. Așteptăm să se expună și Consiliul Național Anticorupție, deoarece orice proiect de lege sau proiect de hotărâre de Guvern trebuie să treacă această expertiză”, a afirmat Sergiu Armașu.

Maria Galiț, primara comunei Sărata Veche, Fălești: „În cazul plafonării taxelor locale, autoritățile locale vor trebui iar să stea cu capul plecat și mâna întinsă”

Învinuirea unor primari de către Ministerul Finanțelor că ar pune presiune pe agenții economici să achite taxe prea mari și din acest motiv s-a decis plafonarea taxelor locale este neîntemeiată, consideră aleșii locali care s-au întrunit în cadrul ședinței Consiliului de Administrare al CALM.

Primara comunei Sărata Veche (r-nul Fălești), Maria Galiț, a menționat că periodic are întâlniri cu oamenii din comună și la capitolul taxe locale niciodată nu au fost discuții contradictorii sau reproșuri din partea agenților economici.

Maria Galiț, primara satului Sărata Veche, Fălești

„Noi cunoaștem foarte bine situația din localitate și ne străduim ca agenții economici să achite taxe care să nu-i afecteze. Dimpotrivă, chiar îi susținem ca să poată să se dezvolte, să angajeze oameni la serviciu, iar bugetele locale să aibă unele venituri”.

Potrivit alesei locale, alte probleme îi preocupă pe oameni. „În cadrul întâlnirilor, cetățenii întreabă despre veniturile din bugetul local și sunt revoltați de faptul că nu putem beneficia, de exemplu, de toate impozitele pe care le achită posesorii de automobile din comunitate. Le explic că în bugetele locale ajung doar defalcări din toate aceste taxe. Dacă ar ajunge în buget toate taxele de la nivel local, evident că am avea mai multe posibilități, în dependență de regiune, de capacitatea agenților economici și a persoanelor care dispun de automobile în teritoriu.”

Maria Galiț crede că în cazul plafonării taxelor locale, autoritățile locale vor trebui iar să stea cu capul plecat, iar părerea acestora nu va mai conta. „Este revoltător acest lucru, nu noi, primarii, stabilim aceste taxe, ci de comun acord cu Consiliul local.”

Cât privește dorința unor autorități centrale de a plafona taxele în vederea diminuării riscului de coruptibilitate la nivel local, Maria Galiț a explicat că și în această perioadă de pandemie anume aleșii locali sunt aproape de oameni.

„Cetățenii nu au acces la servicii medicale deoarece medicii de familie nu-i primesc, noi trebuie să găsim soluții pentru fiecare și tot pe noi să ne considere corupți? Chiar este dureros acest lucru.”

Arcadie Covaliov, primarul orașului Sîngerei: „Chemăm la respect actuala guvernare”

Primarul orașului Sîngerei, Arcadie Covaliov, s-a arătat convins de faptul că unitatea primarilor nu va permite autorităților centrale să taie din veniturile locale.

Arcadie Covaliov, primarul orașului Saîngerei

„De când am devenit primar, la Sângerei nu a existat nicio plângere că am stabili taxe prea mari, cu excepția unui singur caz”, a declarat Arcadie Covaliov în cadrul ședinței Consiliului de Administrare al CALM.

Primarul a explicat că în 2019, atunci când a venit la primărie, au fost ajustate taxele locale deoarece erau cam aceleași sumele pe care le achitau agenții economici mari și cei mici.

„Avem un agent economic puternic, care produce inclusiv pentru export. Vă imaginați, suma impozitelor pe care le achita acesta era ca și în cazul proprietarului unei gherete. Am majorat taxa pentru el și acesta s-a plâns premierului în cadrul unei conferințe.”

Arcadie Covaliov presupune că în ajunul alegerilor prezidențiale cineva vrea să arate că este bun pentru oamenii de afaceri, chiar dacă aceștia nu au nicio pierdere cauzată de autoritățile locale.

„De ce agenții economici de la noi nu se dezvoltă? Nu din cauza noastră, a celor care suntem la guvernare la nivel local, noi suntem mici. Mai bine guvernarea s-ar gândi la transferurile care vin de la centru în bugetele locale, pentru ca să avem autonomie și să putem crea condiții pentru cetățeni”, a afirmat primarul de Sângerei.

Arcadie Covaliov a menționat că inițiatorii plafonării/excluderii unor taxe locale încalcă flagrant legislația și Constituția Republicii Moldova. „Noi trebuie să fim împreună și cât mai rapid, într-o formă civilizată, să chemăm la respect actuala guvernare.”

Inga Ionesii, viceprimară a mun. Chișinău: „Suntem categoric împotriva anulării taxelor propuse de Ministerul Finanțelor”

Viceprimarul municipiului Chișinău Inga Ionesii a fost solidară cu primarii care s-au pronunțat împotriva eliminării unor taxelor locale.

Inga Ionesii, viceprimară a municipiului Chișinău

„De mulți ani vorbim despre descentralizare dar ea rămâne pe hârtie, ceea ce nu permite autorităților publice locale să acumuleze bani suficienți la buget și să ofere servicii de calitate pentru cetățeni, să dezvolte localitățile.”

Potrivit viceprimarului, în municipiul Chișinău a fost inițiat un proces de revizuire a taxelor locale.  „Suntem categoric împotriva anulării taxelor propuse de Ministerul Finanțelor. Taxele de parcaj, de publicitate sau de organizare a licitațiilor sunt foarte importante pentru municipiu. Chiar și taxa pentru posesorii de câini trebuie să rămână, în toate țările Uniunii Europene aceasta există, nu este mare și nu împovărează pe cei care o plătesc”, a afirmat Inga Ionesii.

Vladislav Cociu, primarul orașului Ștefan Vodă: „Este nevoie de sporirea veniturilor în bugetele locale, nu de micșorarea acestora”

Vladislav Cociu, primarul orașului Ștefan Vodă, președintele filialei CALM din acest raion, se pronunță împotriva plafonării/excluderii unor taxe locale.

„Articolele 109 , 110 și 111 din Constituția RM garantează autonomia autorităților publice locale. De asemenea, în titlul 7, articolul 288 din Codul Fiscal este stipulat că cota taxei locale este stabilită de autoritatea administrației publice locale la adoptarea bugetului administrativ teritorial. Tot în articolul 289 din Codul Fiscal este scris clar că avem 11 taxe locale, iar acum se face o tentativă de a mai exclude din acestea”, a menționat Vladislav Cociu în cadrul ședinței Consiliului de Administrare al CALM.

Președintele filialei CALM din Ștefan Vodă a scos în evidență faptul că anume primarii sunt în permanentă conexiune cu cetățenii.

„Sunt foarte multe probleme la care trebuie să găsim soluții, iar pentru aceasta este nevoie de sporirea veniturilor din bugetele locale, nu de reducerea acestora.”

De asemenea, primarul orașului Ștefan Vodă a amintit că inițiativele care se iau la nivel național trebuie să fie consultate cu reprezentanții autorităților publice locale. „Cu noi nimeni nu s-a consultat, am aflat de la TV despre intenția Guvernului”, a declarat Vladislav Cociu.

Valentin Guțan, primar de Cricova: „Noi apărăm interesele comunității, nu ale primarului”

Primarul orașului Cricova, Valentin Guțan, a declarat că aleșii locali nu pot accepta inițiativa Ministerului Finanțelor de a plafona/exclude unele taxe locale. „Oare hotărârile Curții Constituționale au fost anulate sau trăim într-un trib din Africa și nu ne mai supunem legilor care există”, a întrebat retoric alesul local.

Valentin Guțan, primar de Cricova

Valentin Guțan a fost de părere că în cazul în care Ministerul Finanțelor nu va renunța la ideea de a plafona taxele locale, dar și de a exclude unele taxe care ajung în bugetele locale, prejudiciind astfel veniturile comunităților, atunci și Consiliile locale vor lua atitudine. „ Noi nu apărăm interesele primarului, dar apărăm interesele comunității”, a punctat primarul de Cricova în cadrul ședinței Consiliului de Administrare al CALM.

La 12 octombrie membrii Consiliului de Administrate al CALM s-au întrunit în cadrul unei ședințe în care, marea majoritate a participanților, și-au exprimat profunda îngrijorare privind intenția Guvernului de a plafona/exclude taxele locale. Potrivit aleșilor locali, poziția Ministerului Finanțelor este total neîntemeiată și ilegală. Reieșind din poziția membrilor săi, CALM a expediat o Declarație Președintelui R. Moldova, Prim-ministrului, organelor de drept, tuturor candidaților la funcția de președinte, clasei politice, dar și mass-media în care cere stoparea acestor „abuzuri și consolidarea autonomiei locale”, informează Serviciul de comunicare al CALM.

Sursa: calm.md; comunicate.md