Principală  —  IMPORTANTE   —   Câte o mască pentru fiecare…

Câte o mască pentru fiecare alegător. CEC are la dispoziție aproape 13 milioane de lei pentru achiziția măștilor

La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie fiecare participant la vot urmează să primească gratuit, la intrarea în secție, o mască de protecție ca măsură de prevenire a infectării alegătorilor cu Covid-19. O hotărâre în acest sens a fost adoptată în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale de sâmbătă, 17 octombrie. Pentru asigurarea cu măști a alegătorilor, CEC va utiliza resursele financiare alocate anterior de guvern din fondul de rezervă.

În cadrul ședinței din 17 octombrie, CEC a hotărât:

1. Se acceptă recomandarea Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică de a asigura alegătorii în ziua alegerilor cu măști de protecție a căilor respiratorii.

2. Se stabilește asigurarea gratuită a alegătorilor cu câte o mască de protecție la intrare în incinta secției de votare în ziua alegerilor în vederea exercitării dreptului la vot în condiții de siguranță.

3. Se pune în sarcina Grupului de lucru pentru achiziționarea echipamentelor de protecție în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19 în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, stabilite pentru 1 noiembrie 2020, realizarea/desfășurarea procedurii de achiziție ținând cont de următoarele criterii:
a) pentru turul I al alegerilor se vor procura cantitatea de măști conform numărului de alegători arondați la secțiile de votare constituite în interiorul hotarelor Republicii Moldova;
b) pentru turul II cantitatea de măști se va suplini, după caz, ținând cont de numărul celor utilizate la primul tur de scrutin.

4. Pentru secțiile de votare constituite în străinătate procurarea măstilor de protecție se va efectua în țara gazdă sau în orice alt mod rațional identificat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

5. Returnarea măștilor nefolosite după totalizarea alegerilor se efectuează de consiliile electorale către Comisia Electorală Centrală, conform actului de predare-primire, concomitent cu restul materialelor stabilite de art.67 alin.(2) lit.a) din Codul electoral.

6. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și poate fi contestată în decurs de 3 zile calendaristice de la data adoptării, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău.

CEC informează că, prin Hotărârea Guvernului nr.655 din 26 august 2020, s-au alocat, din fondul de rezervă al Guvernului, 20.387.100 lei Comisiei Electorale Centrale şi 1.189.400 lei Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene pentru achiziţionarea echipamentelor de protecţie în scopul prevenirii răspândirii infecţiei COVID-19 în procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, stabilite pentru 1 noiembrie 2020.

Efectuând procedurile de achiziție a echipamentelor destinate prevenirii răspândirii infecţiei COVID-19 prin dotarea corespunzătoare a organelor electorale cu măști, mănuși și costume de protecție, termometre și dezinfectanți s-a valorificat suma de 10.944.490 lei, rămânând disponibile surse financiare în valoare de 12.923.200 lei, ceea ce ar permite procurarea măștilor de protecție pentru alegători.

Totodată, având în vedere cheltuielile aferente transportării măștilor către secțiile de votare constituite în străinătate, precum și complexitatea logistică pe timp de pandemie, procurarea acestora centralizată în Republica Moldova ar fi irațională și din acest considerent achiziționarea urmează a fi efectuată în țara gazdă utilizând suma nevalorificată din contul mijloacelor financiare alocate prin Hotărârea Guvernului nr.655/2020, mai comunică CEC.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie 2020, iar cetățenii vor avea de ales dintre opt candidați: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (candidat independent susținut de Partidul Socialiștilor), Violeta Ivanov (Partidul Șor), Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate), Octavian Țîcu (Partidul Unității Naționale) și Dorin Chirtoacă (Mișcarea Politică „Unirea”)