Ştiri

Sursa imaginii: Nicolae Roibu

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

18 Oct. 2020 / 20:04

Târg al meşterilor populari la Chişinău

O diversitate impresionantă de obiecte create din ceramică, lemn, papură şi împletituri, piese textile, podoabe, jucării din lemn, măşti, port popular tradiţional au fost expuse pe parcursul acestui weekend în curtea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală în cadrul unui târg al meşterilor populari. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Centrul Naţional de Conservare şi de Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în scopul promovării şi susţinerii meşteşugurilor tradiţionale din diverse localităţi ale ţării noastre, relatează Mesager.

De mai bine de 20 de ani, Eugenia Moldovan are pasiunea de a confecţiona obiecte împletite din fibre vegetale. Prin dibăcia mâinilor, creativitate, imaginaţie, meşteriţa creează din paie şi pănuşi suvenire, panouri decorative, pălării şi păpuşi.

La eveniment au fost invitaţi cei mai cunoscuţi meşteri populari din ţară care confecţionează obiecte respectând tradiţiile din străbuni.

Vizitatorii au rămas impresionaţi de tradiţiile meşteşugăreşti din Moldova şi au procurat diferite obiecte, atât pentru casă, cât şi pentru apropiaţi.

Potrivit organizatorilor, scopul acestei acţiuni este de a promova şi susţine meşteşugurile tradiţionale.

„Păstrând distanţa socială, în aer liber, suntem foarte bucuroşi să primim oaspeţii capitalei şi oaspeţii din ţară în aceste timpuri însorite, ca să procure produse de la aceşti meşteri populari extraordinari”, a spus Elena Cojocari, vicedirectoare la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

„În primul rând, de a promova meşteşugurile populare din Republica Moldova şi, în al doilea rând, de a susţine meşterii populari în această perioadă critică, dificilă, când dânşii nu au avut posibilitatea pe parcursul anului curent să valorifice creaţiile”, a declarat directorul general al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Petru Vicol.

Muzeul planifică să organizeze asemenea târguri în fiecare lună în curtea instituţiei.

Comentarii