Linkuri accesibilitate

Mișcarea de protest din Belarus a ajuns în a 11-a săptămână


Mii de belaruși au ieșit și duminică, 18 octombrie, în stradă, la Minsk, pentru a protesta împotriva lui Aleksandr Lukașenka, în ciuda amenințării autorităților că vor deschide focul împotriva protestatarilor.

Oamenii au mărșăluit pașnic prin centrul orașului Minsk purtând steagul roșu-alb interzis al opoziției, în timp ce mișcarea de protest la nivel național a ajuns în a 11-a săptămână.

Florarul protestelor din Belarus
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00

„Uită-te pe fereastră, nu te mai uita la televizor”, au scandat protestatarii, o referire la mass-media controlată de stat care minimalizeaza dimensiunea și natura pașnică a mitingurilor.

Autoritățile au blocat unele drumuri din Minsk și au început imediat să rețină persoanele care participă la miting. Fotografiile de pe rețelele de socializare au arătat că autoritățile au desfășurat câteva vehicule blindate și tunuri cu apă în capitală.

Arestări au avut loc și în alte orașe...

Proteste masive au avut loc constant din 9 august de la alegerile prezidentiale, căștigate de Lukașenka, dar despre care opozitia democrata și occidentul consideră că au fost fraudate.

Protestul de astazi vine la doar câteva zile după ce autoritățile au amenințat că vor deschide focul împotriva manifestanților.

Primul ministru adjunct de interne al Belarusului, Gennadi Kazakevici, a avertizat la 12 octombrie că forțele de securitate „vor folosi echipamente speciale și arme letale, dacă va fi nevoie”.

Până acum forțele de securitate au recunoscut că folosesc tunuri de apă, gloanțe de cauciuc și grenade lacrimogene pentru a dispersa protestatarii. Kazakevich a susținut că protestele au devenit „extrem de radicale”.

Declarația sa a fost prima dată când autoritățile au amenințat în mod explicit că vor folosi arme de foc împotriva manifestanților opoziției.

Folosirea armelor letale și a muniției vii ar marca o escaladare majoră în confruntarea de două luni dintre Lukashenka și protestatari, care au organizat mitinguri pașnice împotriva rezultatului alegerilor din august și abuzurilor și torturii la care au fost supuși cei reținuți de forțele de ordine.

XS
SM
MD
LG