(foto) Povestea a trei tineri ambițioși din Ialoveni, despre cum au reușit să-și transforme visurile în afaceri

pui

Au crezut în forţele proprii, iar Uniunea Europeană i-a ajutat să-şi transforme visul în realitate. Este vorba despre mai mulţi tineri din Ialoveni, care s-au lansat în afaceri după ce s-au înregistrat la „Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni”, finanțat de UE și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene. Tinerii au fost ghidaţi de Asociația Obştească „Eco-Răzeni” şi consiliul raional să inaugureze un salon de frumuseţe, un magazin de produse handmade şi ecologice și un cabinet psihologic.

După o zi de muncă, nimic nu te poate face mai fericit decât o şamponare la salon sau o tunsoare. De asta au parte oamenii din satul Suruceni, Ialoveni, acolo unde Nicolae Vutcariov și Ioana Enachi au deschis salonul de frumuseţe „Cleopatra”. Cei doi antreprenori le oferă clienților șansa de a degusta frumosul într-o atmosferă caldă și relaxantă şi, nu în ultimul rând, la preţuri accesibile.

„Prestăm servicii de coafură, frizură, manichiură, pedicură, epilare şi masaj. Salonul «Cleopatra» știe să pună în valoare frumusețea naturală, să redea un plus de încredere și admirație fiecărui oaspete. Avem o abordare foarte specială faţă de fiecare client. Prestăm servicii de calitate”, menţionează antreprenoarea Ioana Enachi.

Şi pentru că frumusețea înseamnă mai mult decât o imagine, fiecare look creat în salon descrie mai mult o stare de spirit pozitivă. Cei doi tineri antreprenori, care vor să-şi unească destinele, au reuşit să deschisă salonul după ce au obţinut un grant în valoare de 3 250 de euro în cadrul proiectului „Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni”, administrat de Asociația Obştească „Eco-Răzeni” și consiliul raional, cu ajutorul financiar al UE și al Suediei.

„Salonul nostru şi-a deschis uşile la sfârşitul lunii octombrie 2019. Datorită acestui grant am reuşit să procurăm utilaj şi mobilier. Fără acest ajutor ne-ar fi fost foarte greu să ne lansăm afacerea. Atât eu, cât şi Nicolae nu ne-am gândit niciodată să plecăm peste hotare, întotdeauna am fost ferm convinşi că trebuie să identificăm o soluţie de dezvoltare aici, acasă. Acest sprijin ne-a încurajat şi ne-a dat un imbold pentru a ne realiza visul”, punctează Ioana Enachi.

Acum, cei doi antreprenori sunt în căutare de muncitori. „Avem disponibile mai multe locuri de muncă. Salonul nostru mai are nevoie de un frizer, un specialist în domeniul manichiurei şi pedichiurei şi un specialist make-up”, spune beneficiara de grant.

Iar antreporenorul Victor Buzatu, care deţine o crescătorie de prepelițe în Dănceni, a reuşit să-şi dezvolte afacerea după ce a aplicat la „Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni”. Finanţarea nerambursabilă de 3 500 de euro l-a ajutat să construiască un abator pentru sacrificarea păsărilor, reducându-i volumul de muncă în jumătate.

„Datorită acestui ajutor am amenajat o încăpere pe care am reparat-o integral. Am procurat utilajul necesar şi suntem în proces de acreditare a acestui abator, care este semiautomat. Pe oră am putea prelucra între 60 și 80 de păsări. Din acest grant am procurat şi câteva cuşti pentru prepeliţe”, menţionează antreprenorul.

În cadrul proiectului „Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni” 35 de tineri din 11 localităţi ale raionului au fost instruiţi în domeniul antreprenoriatului, iar şapte idei de afaceri au obţinut finanţare nerambursabilă.


Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, care este implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente