image
Sursa foto: foto simbol

Cum vor arăta sărbătorile de iarnă din acest an în satul natal al lui Moș Crăciun

Rovaniemi, capitala provinciei Laponia și „casa lui Moș Crăciun este în pericol din cauza coronavirusului. Restricțiile impuse de autorități a scăzut semnificativ numărul turiștilor, CGTN.

Mai sunt câteva luni până la sărbătorile de iarnă, însă chiar și așa an de an în această perioadă, în satul natal al lui Moș Crăciun din nordul Finlandei era plin de turiști.

Însă pandemia de coronavirus din acest an a schimbat regulile. Finlanda a adoptat unele dintre cele mai stricte restricții de călătorie din Europa, în ciuda nivelului său scăzut de infecții, ceea ce înseamnă că majoritatea străinilor nu pot intra în țară, potrivit CGTN.

Partea de nord a Finlandei, unde multe companii se bazează pe turiștii care zboară pentru a-l întâlni pe Moș Crăciun, pentru a vedea aurora boreală sau pentru a face un safari cu snowmobilul, a văzut că numărul vizitatorilor a scăzut. În august 2020, numărul turiștilor străini a scăzut cu 78% față de un an mai devreme, potrivit datelor din industria călătoriilor din Business Finland. „Pentru întreprinderile locale, cu siguranță, Crăciunul este în pericol.

Crăciunul în sine va veni, dar cât de vesel va fi, acesta este cu semnul întrebării”, a spus Sanna Karkkainen, director general al consiliului de turism Visit Rovaniemi. Directorul de vânzări Antti Antikainen, compania de turism Safarctica, care oferă tururi de snowmobile și înot pe gheață, consideră că rezervările vor scădea cu 50-80% anul acesta, adăugând: „Cred că este mai aproape de 80%”.

În decursul unui an, satul se laudă cu jumătate de milion de vizitatori, fie vară, fie iarnă. În curând, numărul vizitatorilor ar putea crește însă numai virtual.  Finlanda a scăpat de cele mai grave efecte ale pandemiei în primăvară, optând pentru un blocaj strict, care a inclus izolarea capitalei, Helsinki, scrie libertatea.ro.

Acum, la fel ca în mare parte din Europa, infecțiile sunt din nou în creștere, atingând un record zilnic la începutul acestei luni, iar guvernul are în vedere noi măsuri de limitare a răspândirii virusului.

Țara de 5,5 milioane de persoane a raportat până în prezent aproape 13.000 de infecții cu COVID-19, inclusiv 346 de decese. Cu Moș Crăciun care îi întâmpină pe copii din spatele unui ecran din plexiglas și elfii care poartă măști, veselia de Crăciun distracția nu va mai fi la fel.

Firmele orientate spre turism, care angajează în jur de 8% din oamenii din regiune, au început deja concedierea lucrătorilor și mulți au puține speranțe că sezonul festiv poate fi salvat, cu excepția cazului în care guvernul va ușura în curând unele dintre restricțiile sale de călătorie. „În acest moment, răspunsul meu ar fi că Crăciunul este anulat”, a spus Harri Mallinen, care conduce stațiunea Apukka din Rovaniemi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: