image
Sursa foto: EPA / YOAN VALAT

Profesorul decapitat lângă Paris primise amenințări cu câteva zile înainte de crimă: Cine este atacatorul

Profesorul de istorie și geografie decapitat vineri în regiunea pariziană Conflans Sainte-Honorine primise amenințări în zilele precedente, după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed, scrie BBC, citând presa franceză.

Profesorul de 47 de ani se numea Samuel Paty și preda istorie și geografie la școala din Conflans Sainte-Honorine, o comună din suburbiile Parisului, aflată la aproximativ 25 km nord-vest de centrul capitalei Franței.

El a fost decapitat vineri după-masă pe stradă de un atacator care ulterior a fost împușcat și omorât de polițiști. Momentele de groază au fost surprinse de un martor care se afla la o distanță sigură de locul faptei.

Poliția afirmă că atacatorul, care avea asupra lui un cuțit de bucătărie, este un tânăr de 18 ani, de origine cecenă. El a fost urmărit de polițiști pe stradă și, pentru că nu a vrut să se predea, devenind chiar amenințător, a fost împușcat. Atacatorul ar fi strigat „Allah Akbar” (Alah e cel mai mare) în momentul în care l-a atacat pe profesor, scrie digi24.ro.

Nouă persoane au fost arestate în acest caz, inclusiv părinții unui elev de la școala unde preda profesorul Paty, au dezvăluit surse judiciare.

Atacul survine în timp ce procesul în cazul atentatelor împotriva Charles Hebdo şi a supermarketului Hyper Cacher în ianuarie 2015 continuă într-o instanţă specială din Paris. Într-un comunicat, săptămânalul satiric şi-a exprimat vineri seara „sentimentul său de oroare şi revoltă după ce un cadru didactic în exercitarea meseriei sale a fost asasinat de un fanatic religios”. „Intoleranţa religioasă tocmai a trecut un nou prag şi nu pare să dea înapoi de la nimic pentru a-şi impune teroarea în ţara noastră”, continuă Charlie Hebdo.

Noutăţile partenerilor

comentarii: