Campania #NeamPornit: Mii de călători, sute de locuri și zeci de atracții relansate în Republica Moldova

Agenția de Investiții din Moldova (AI) încheie maratonul cu premii, dar și prima etapă a campaniei naționale de relansare a turismului #NeamPornit, numărând mii de turiști locali, sute de locuri descoperite și marcate pe o hartă digitală, dar și atracții turistice, relansate sau apărute în perioada pandemiei.

Foto: #NeamPornit

Având scopul de a promova și susține relansarea graduală a turismului autohton prin respectarea măsurilor de siguranță necesare împotriva COVID-19, campania națională #NeamPornit a fost inițiată în luna aprilie, de către Agenția de Investiții. Prin mandatul său, AI creează platforme și instrumente de susținere a turismului intern, promovând experiențele turistice autentice: de aventură, gastronomice, vitivinicole, apicole, meșteșugărești etc.

Rodica Verbeniuc, director general, Agenția de Investiții:În cadrul campaniei am promovat pe rețelele de socializare peste 200 de atracții, am înregistrat peste 13 mii de urmăritori ai paginii NeamPornit și am inclus peste 600 de locuri turistice pe cea mai cuprinzătoare hartă turistică disponibilă la momentul actual. De asemenea, mii de maratoniști și-au împărtășit propriile experiențele turistice cu hashtag-urile #neampornit #protejați și peste 2.000 de intervievați au răspuns în cadrul unui sondaj dedicat turismului local. Astfel, am transformat criza într-o oportunitate de a dezvolta sectorul și a-l valorifica și pe plan internațional, după deschiderea hotarelor.”

#NeamPornit / Sursa:#NeamPornit

Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid a susținut în timpul crizei cauzate de pandemie peste 100 de întreprinderi: agropensiuni, crame, pensiuni rurale, agenții de turism etc.

Diana Lazăr, vice-director, Proiectul de Competitivitate din Moldova: „Inițiativa de a călători prin Moldova a devenit mai plăcută pentru moldoveni, ceea ce contribuie și la dezvoltarea economică a industriei. În urma unor sondaje, ne-am bucurat să constatăm că 20 de pensiuni din cele 33 înregistrate în programul Hospitality Plus, au anunțat despre o recuperare de 70% din cifra de afaceri pentru perioada similară din 2019. Mai mult decât atât, sunt 10 pensiuni rurale noi care și-au deschis porțile în plină pandemie, ceea ce demonstrează că industria turismul se va relansa.”

Campania #NeamPornit a debutat cu un studiu realizat de Magenta Consulting privind evaluarea percepției turiștilor despre Republica Moldova ca destinație turistică. Rezultatele acestuia au determinat antreprenorii din domeniu să-și adapteze ofertele turistice și să genereze produse noi.

Totodată, în cadrul campaniei a fost creată singura hartă a destinațiilor turistice autohtone, accesibilă în limbile rusă și română – neampornit.map.md

Ludmila Slav, manager de produs, „Simpals”: „Datorită campaniei #Neampornit, am descoperit multe atracții pe care oamenii nu le cunoșteau până acum, de aceea ne bucurăm că harta map.md îi ajută pe utilizatori să găsească trasee neexplorate. În perioada estivală, numărul de cereri de utilizare a hărții a crescut cu peste 30%, inclusiv datorită categoriei #Neampornit, pe care am promovat-o și continuăm să o actualizăm pe site.”

Una dintre inițiativele campaniei a fost și Maratonul #NeamPornit #Protejați, căruia i s-au alăturat mai multe companii recunoscute. Acestea au oferit premii celor mai activi maratoniști, care au promovat călătoriile responsabile prin propriul exemplu.

Ana Groza, maratonistă: „Am vizitat peste 100 de locuri, dar cred că sunt doar 10% din toate atracțiile existente. De aceea sper ca timpul să țină cu noi, pentru a reuși să vizităm cât mai multe. Pentru noi nu a fost o problemă să ne protejăm, masca este un accesoriu obligatoriu, iar dacă este nevoie la un muzeu sau la o vinărie să așteptăm 10-15 minute, o facem cu plăcere, conștienți că sănătatea este pe primul loc.”

În topul celor mai vizitate atracții menționate pe rețele de socializare se numără: Lacul cu nuferi și ZooClub de la Bardar; Rezervația „Prutul de Jos”; Orheiul Vechi; Țâpova; Defileul Duruitoarea; Hanul lui Hanganu; Gagauz Sofrasi, Mănăstirea Frumoasa și Lacul Stânca-Costești.

Diana Rotaru, administrator ZooClub, Bardar: „La începutul pandemiei intrasem în panică. Credeam că anul acesta nu vom avea vizitatori. Dar ulterior, pe parcursul verii, am observat că vin mai mulți decât anul trecut. În weekend am ajuns chiar la 1.000 de vizitatori pe zi și le permiteam să intre pe rând, pentru a păstra distanța. Spre deosebire de alte sezoane, familiile veneau și pe parcursul săptămânii, iar la un moment dat chiar am făcut angajări pentru a face față fluxului de vizitatori.”

Identitatea vizuală a campaniei a fost bazată pe identitatea grafică a brandului de țară „Pomul Vieții”, administrat de Agenția de Investiții, și dezvoltată de Agenția Creativă „Publicis”. Aceasta a avut, de asemenea, un aport semnificativ la conceptualizarea campaniei și a inițiativelor sale.

Eugen Boico, director general, Agenția Creativă „Publicis”:Campania #Neampornit a fost un proiect prioritar pentru echipa Publicis Moldova, pentru că în această perioadă am simțit necesitatea de a susține sectorul turistic prin strategii creative. Un rezultat al acestei campanii este și pictura murală de sub podul de la Telecentru, prin care credem că am reușit să construim o amintire și să-i îndemnăm pe oameni să descopere în continuare Moldova, să revină în locurile care le-au plăcut.”

Prin acest eveniment Agenția de Investiții încheie prima etapă a campaniei, inclusiv maratonul cu premii și anunță pregătirea următoarei etape, care va promova destinațiile turistice autohtone pe plan internațional.

Pentru mai multe informații referitoare la următoarea etapă a campaniei, urmăriți pagina de Facebook NeamPornit sau pagina web: neampornit.map.md

Campania națională #NeamPornit este desfășurată în parteneriat cu Agenția Creativă „Publicis”, „Magenta Consulting”, „Profile Agency” și „Simpals”. Partener media: UNIMEDIA.


Pub