(video) A pășit pe scena Filarmonicii la 7 ani, iar acum cântă pentru a o salva. Cătălin Advahov a cântat cu vioara în plină stradă ca să adune bani pentru reconstrucția clădirii

A pășit pe scena Filarmonicii la 7 ani, iar acum cântă pe străzile din Chișinău pentru a o salva. Violonistul Cătălin Advahov, la ai săi 14 ani a decis să de-a o mână de ajutor pentru a reconstrui locul în care de fiecare dată a fost întâmpinat cu brațele deschise. Tânărul a povestit pentru UNIMEDIA cum a primit vestea despre incendiu, dar și de ce este important ca fiecare cetățean să contribuie la reconstruirea edificiului.

Cătălin este amic cu vioara încă de la vârsta de 7 ani, în aceeași perioadă în care a făcut cunoștință cu scena. Una dintre ele fiind cea a Filarmonicii, cea pentru și-a luat instrumentul și a ieșit în centrul orașului Chișinău pentru a cânta, iar banii primiți de la trecători să îi doneze pentru restaurearea clădirii.

„Când am auzit ce s-a întâmplat cu Filarmonica, am fost foarte trist, deoarece am avut numeroase concerte acolo, cât și cu orchestre, colegi de clasă, concerte ale clasei de vioară. Am fost foarte trist când am auzit ce s-a întâmplat, dar în același timp am hotărât ca noi, tinerii, să contribuim la strângerea de fonduri, să reconstruim Filarmonica și am hotărât să ies în stradă cu vioara să cânt”, povestește Cătălin.

Tânărul violonist afirmă că edificiul trebuie păstrat, iar pentru asta fiecare cetățean trebuie să se implice.

„Prima dată am pășit pe scena Filarmonicii la vârsta de 7 ani. Mereu era o atmosferă primitoare și călduroasă, mereu mi-a plăcut să cânt acolo. Pe scena Filarmonii au pășit artiști importanți ai țării. Filarmonica este un monument care trebuie păstrat. Trebuie să punem mână de la mână și să o renovăm”, a afirmat Cătălin.

Concertele din stradă ale lui Cătălin au fost publicate pe rețelele de socializare, iar reacția internauților nu a întârziat să apară. Imaginile cu acesta au strâns peste o mie de likeuri și 100 de mii de vizualizări pe internet.

„Acesta este un adevărat patriot! El merită un respect special!”

„L-am auzit cântând live astăzi. A fost super! Bravo!”

„Starea de spirit se îmbunătățește când întâlnești astfel de oameni”

„Demn de respect! Bravo părinților!”

Amintim că până pe 15 octombrie, peste 800 mii lei au fost colectați în cele 3 conturi deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, devastată în urma incendiului din data de 24 septembrie.

Potrivit ultimului raport de expertiză, în urma accidentului tehnic produs în rezultatul incendiului clădirii Filarmonicii Naționale s-a format o zonă avariată cu construcții prăbușite și elemente constructive degradate, care prezintă pericol de cedare. Zona cu cel mai mare risc este în sala mare cu partea scenei și încăperile auxiliare aferente, precum și partea superioară a sălii mici cu foaierul.


Pub