Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Noi rețineri la Minsk în…

Noi rețineri la Minsk în a zecea săptămână de proteste din capitala Belarusului

Protestele împotriva președintelui bielorus Alexandr Lukashenko au continuat și sâmbătă, 17 octombrie, la Minsk. Și de această dată mai multe femei și studenți care s-au prezentat la protest au fost ridicați de către forțele de securitate mascate, transmite Deutsche Presse-Agentur.

Pe canalele de Telgram au fost publicate mai multe clipuri video care au arătat că manifestanți pașnici au fost luați de la proteste. Grupul belarus pentru drepturile omului „Viasna” a anunțat că cel puțin 15 persoane au fost reținute. În custodia poliției au ajuns în special tinerii, informează DPA.

În ultimele două weekend-uri, femeile s-au împărțit în grupuri mici pentru a evita să fie arestate, dar sâmbătă lor li s-au alăturat grupuri numeroase de studenți și, împreună, au mărșăluit prin Minsk în grupuri mai mari.

„Solidaritatea femeilor și studenților este o forță mare și strălucitoare”, a scris lidera opoziției bieloruse, Svetlana Tihanovskaya pe Telegram.

Protestele din Belarus, care au loc în fiecare weekend, au izbucnit în urma alegerilor prezidențiale din 9 august, alegeri pe care, conform rezultatelor oficiale, Lukashenko le-ar fi câștigat cu 80,1%. Principala sa contracandidată, Svetlana Tikhanovskaya, nu a recunoscut rezultatul alegerilor declarând că scrutin a fost fraudat.