Cum să treci mai ușor de această iarnă de pandemie. Ce spun psihologii?

Timpul se răcește, cazurile de infectare cu COVID-19 continuă să crească și acest lucru cu siguranță că te îngrijorează și mai mult. Simți cum ești acaparat de gânduri sumbre și pesimiste și te lași cuprins de frică? Psihologii recomandă să ne focusăm atenția la ceea ce simțim și la oamenii care ne înconjoară, relatează vox.com.

De asemenea, este bine să facem ceea ce ne creează starea de bine și ne inspiră. Astfel ne dezlipim de gândurile sumbre și scăpăm de atacurile de panică. „Multe probleme din viața noastră sunt cauzate de faptul că ne gândim prea mult la ce nu reușim să facem și cine nu suntem de fapt”, susține Sonja Lyubomirsky, profesoară de psihologie la Universitatea din California Riverside și autoarea cărții „Cum găsim Fericirea”. 

Totodată, este foarte important să continuăm să comunicăm cu oamenii dragi, indiferent că facem asta la telefon sau online, pentru că astfel ne cultivăm sentimentul de conexiune socială. Mai mult, un studiu realizat timp de mai bine de 80 de ani la Harvard a arătat că persoanele care erau în relații bune cu membrii familiei, prietenii și vecinii erau fericiți și sănătoși. Psihiatrul George Vaillant, care a condus studiul din 1972 până în 2004, a spus: „cheia îmbătrânirii sănătoase sunt relațiile, relațiile, relațiile”. Alte studii au găsit dovezi că legăturile sociale stimulează nu doar sănătatea noastră mentală, ci și sănătatea noastră fizică, ajutând la combaterea pierderii de memorie, cât și reduce numărul atacurilor fatale de cord. 

În timpul iernii pandemice, poți nu doar să petreci timpul online cu prietenii, dar și să faci diferite acte de caritate, pentru că dacă ajuți pe cineva, te simți mai conectat de lume și util. „Chiar și Nietzsche a spus că dacă găsești un scop în suferința ta, poți tolera toată durerea care vine cu ea”, spune Jack Fong, sociolog care cercetează singurătatea la Universitatea Politehnică de Stat din California. „Atunci când oamenii nu văd un scop în viață, ei se sperie.”

Te vei simți mai bine, spun psihologii, dacă îți vei face un jurnal în care zilnic îți vei nota lucrurile care te-au făcut fericit/ă. Acest exercițiu îți oferă posibilitatea să dai valoare momentelor importante din fiecare zi. Dar nu trebuie să uiți să te plimbi zilnic câte 15 minute, indiferent că e cald, plouă sau ninge. Pentru că aceste plimbări te rup de cotidian și acționează ca un fel de resetare pentru creier. 

Sursa foto: bbrfoundation.org

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.