De la inginer la pedagog. Ce profesii au cei opt candidați la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

Radu-Marian-4-920×575

La universitate nu se învață profesia de politician. Această meserie cuprinde o gamă de cunoștințe, experiențe de viață și abilități bune de comunicare. În funcție de nivelul de pregătire a fiecărui politician, obținem un personaj care pretinde la o funcție publică importantă: ministru, deputat, primar sau președinte.

În acest articol veți afla ce profesii de bază au cei opt candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Renato Usatîi este profesor de limba engleză. Acesta a studiat între anii 1994 și 1999 la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Însă, în realitate, acesta nu a activat nicio zi în calitate de profesor. În schimb, a devenit om de afaceri, primar și un politician vocal în țara noastră.

Vezi AICI biografia.

Vezi AICI declarația de avere.

Octavian Țîcu este de profesie istoric. A redactat patru cărți. A studiat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România (1989-1994). De asemenea, a fost un boxer de performanță. Între 1995 și 2003, a devenit de șapte ori campion național la box în Republica Moldova, iar în 1996, a reprezentat Republica Moldova la Jocurile Olimpice de vară din 1996, la categoria 57-60 de kilograme.

Vezi AICI biografia.

Vezi AICI declarația de avere.

Igor Dodon este economist și pedagog cu experiență. A studiat la Universitatea Agricolă de Stat din Moldova, apoi a urmat studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, la Institutul Național de Management. A predat la Academia de Studii Economice din Moldova, la catedra Bănci și Burse de Valori, și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, la Catedra Bănci și Burse de Valori. Apoi, a predat și la Institutul Internațional de Management, la catedra Finanțe.

Vezi AICI biografia.

Vezi AICI declarația de avere.

Tudor Deliu este filolog și magistru în drept. A studiat la Universitatea de Stat din Moldova (1976-1981) și la Academia de administrare Publică (1993-1994). A fost profesor de limba română, în perioada 1981-1990, la școlile din satele Răzeni și Dănceni din raionul Ialoveni. Din 1998 până în 2010, era profesor la Academia de Administrare Publică.

Vezi AICI biografia.

Vezi AICI declarația de avere.

Maia Sandu este economistă de profesie. În perioada anilor 1989-1994, a studiat la Academia de Studii Economice din Moldova, facultatea management. Apoi, între anii 1995 și 1998, a studiat la Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova, unde a obținut titlul de master în relații internaționale. În 2009-2010, a studiat la Harvard Kennedy School of Government. În perioada 24 iulie 2012-30 iulie 2015, a fost ministra educației.

Vezi AICI biografia.

Vezi AICI declarația de avere.

Violeta Ivanov este de profesie ingineră. A studiat la Institutul de Utilități Publice din Harkiv, apoi a urmat studiile la Academia de Relații Internaționale și Studii Diplomatice. A mai studiat la Universitatea din Geneva. În perioada 26 februarie 2008-11 septembrie 2009, a fost ministră a ecologiei și resurselor naturale.

Vezi AICI biografia.

Vezi AICI declarația de avere.

Andrei Năstase este de profesie jurist. În cariera sa a fost atât procuror, cât și avocat. A studiat la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Istorie și Geografie (1993), iar în perioada 1993-1997, a studiat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Facultatea de Drept.

Vezi AICI biografia.

Vezi AICI declarația de avere.

Dorin Chirtoacă este de profesie jurist. În perioada 1997-2001, a studiat la Universitatea din București, Facultatea de Drept și la Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene, filiala Universității Paris 1 Panthéon-Sorbonne, obținând diplomă de licență în Drept European.

Vezi AICI biografia.

Vezi AICI declarația de avere.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente