Noi alerte de călătorie! Verifică ce restricții sunt impuse cetățenilor moldoveni în țara în care vrei să ajungi

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează despre actualizarea alertelor de călătorie (conform situației din data de 16 octombrie 2020). Ce trebuie să știți dacă planificați să călătoriți în afara țării și care sunt condițiile de intrare și/sau tranzitare a statelor vedeți mai jos.

Foto: MAEIE

Astfel, țara vecină România a prelungit, începând cu data de 15 octombrie 2020, cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul țării. În acest context, este menținută interdicția de intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu o serie de excepții. Cetățenii Republicii Moldova, ca și ai altor state, care nu se încadrează în categoriile de excepții enumerate nu au dreptul să intre pe teritoriul statului român, pe durata stării de alertă.

Totodată, se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat. Însă în context, au fost anuțate și modificări la excepțiile de la măsura carantinei, adăugându-se noi categorii.

În ceea ce privește tranzitarea țării, intrarea pe teritoriul României poate fi permisă dacă persoana prezintă garanții că i se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinație sau că va părăsi teritoriul României – având acte doveditoare în acest sens.

În Ucraina, starea de urgență a fosst prelungită până la 31 decembrie 2020 inclusiv. Astfel, cetățenii străini pot să intre în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului țării, cu respectarea următoarelor cerințe:

- prezentarea obligatorie la punctul de trecere a poliței de asigurare, care va servi drept garanție pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului Covid-19;

- prezentarea la punctul de trecere a rezultatului negativ al testării Covid-19 (prin metoda PCR) efectuat în laboratoarele din Republica Moldova nu mai târziu de 48 ore de la data traversării, într-o limbă de circulație internațională (preferabil în limba rusă sau engleză). Cetățenii Republicii Moldova care nu vor prezenta la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene rezultatul negativ al testării vor fi obligați să se izoleze la domiciliu (la rude, prieteni, spații arendate) sau să fie amplasați în carantină (spații de observație) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal.

Totodată, tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii R. Moldova, fără amplasarea la autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că va fi efectuată pe parcursul a două zile și a poliței de asigurare pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului Covid-19.

În Italia, Guvernul a prelungit starea de urgență sanitară până la 31 ianuarie 2021. Noile măsuri de combatere a infecției provocate de Covid-19, au fost aprobate prin noul decret-lege, și sunt valabile pentru perioada 14 octombrie - 13 noiembrie curent. Potrivit noilor prevederi, rămâne interzisă intrarea în Italia a persoanelor care în ultimile 14 zile au vizitat sau tranzitat teritoriul unui șir de state, inclusiv Republica Moldova. Categoriile exceptate de la această regulă pot fi văzute în tabelul atașat.

În Germania, au fost ridicate restricțiile de călătorie pentru unele țări incluse în așa-numita „listă pozitivă” (revizuită periodic), în care Moldova nu se regăsește deocamdată. Totuși, cetățenii moldoveni pot intra pe teritoriul țării respective dacă se încadrează în categoriile exceptate, pe care le puteți vedea în tabelul de mai jos.

În Franța, începând cu 17 octombrie 2020, este instituită din nou stare de urgență sanitară. Deplasările sunt interzise între orele 21:00 și 06:00 în regiunile Île-de-France, Aix-Marseille, Grenoble, Lille, Lyon, Montpellier, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse. Intrarea cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul francez poate fi admisă doar în cazul excepțiilor prevăzute expres de autorități, care de asemenea, se regăsesc în tabelul de mai jos.

În Federația Rusă, frontierele naționale pe cale rutieră, ferată, fluvială și maritimă pentru pasageri sunt închise din data de 30 martie. Guvernul de la Moscova a anunțat redeschiderea frontierelor aeriene începând cu data de 1 august. Redeschiderea se realizează treptat, în funcție de acordurile bilaterale realizate între autoritățile aeronautice civile din Rusia și celelalte state. În Rusia, s-au redeschis aeroporturile din Moscova, regiunea Moscova, St. Petersburg și Rostov-pe-Don.

Totodată, doar anumite categorii de persoane pot intra pe teritoriul Federației Ruse - persoanele care vin la tratament, cu permisiunea autorităţilor competente ruse, rudele de gr.I, tutela şi curatela, precum şi, persoanele (rudele), care sosesc în FR pentru îngrijirea celor aflaţi în dificultate (tratament medical). Persoanele sosite în Federația Rusă la tratament trebuie să prezinte documente de identitate, vize (acolo unde este cazul), precum și documente (original sau copie) eliberate de organizațiile medicale unde va avea loc tratamentul și în care să se indice perioada tratamentului sau documentele (original sau copie) eliberate de Ministerul Sănătății din Federația Rusă (din 06.06.2020).

Care sunt condițiile de intrare/tranzitare în cazul altor state, precum SUA, Israel, Polonia, Cehia, Belgia, Bulgaria, Grecia, Portugalia, Spania etc. vedeți în tabelul de mai jos.

Datele din tabelul de mai sus pot fi modificate, dacă autoritățile statelor străine vizate vor adopta alte decizii. Aceste informații sunt publicate în regim operativ de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare (lista poate fi accesată pe pagina web a ministerului: bit.ly/2RejHW1 ).

Informațiile curente se bazează pe cele mai recente date disponibile și sunt colectate din surse naționale autorizate și publice și sunt publicate la secțiunea „Alerte de călătorie COVID-19”.

Totodată, pentru consultații telefonice, ministerul are activat Centrul de Apel al MAEIE al RM, care poate fi contactat la numerele: 0 80 090 990 - (gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova) +373 22 788 722 - din străinătate Operatorii au program de luni până vineri între orele 08.00 – 17.00 (ora Republicii Moldova). În afara programului cu publicul, puteţi expedia un mesaj: prin email la callcenter@mfa.gov.md sau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel.


Pub