Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Discuții la distanță cu FMI.…

Discuții la distanță cu FMI. Experții vor să verifice dacă R. Moldova a implementat angajamentele asumate

O echipă de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova la distanță, din sediul FMI de la Washington. Despre acest lucru a anunțat Rodgers Chawani, reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova. 

Conform unei note informative emise de FMI, scopul misiunii este de a colecta informații privind evoluțiile economice recente și de a se informa asupra implementarea angajamentelor asumate în contextul programului agreat cu autoritățile la nivel de experți.

Potrivit anunțului, discuțiile se vor desfășura în perioada 19-27 octombrie.

„Scopul misiunii este de a realiza exercițiul regulat de colectare a informației privind evoluțiile economice recente, a se informa referitor la implementarea angajamentelor asumate în contextul programului agreat cu autoritățile la nivel de experți, care urmează a fi susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), precum și a discuta politicile promovate de autorități în vederea menținerii stabilității macroeconomice și bugetare, inclusiv în contextul bugetului pentru anul 2021”, se arată în nota informativă.

Acordul cu FMI, în impas. Ministrul Finanțelor recunoaște că Guvernul nu a îndeplinit toate condițiile

De menționat că, înțelegerea agreată de experții FMI și autoritățile de la Chișinău privind acordul care poate oferi Republicii Moldova acces la 558 de milioane de dolari, timp de trei ani, nu a fost examinată nici la ședința din 30 septembrie a Bordului. În context, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, acuză Guvernul că a lăsat „aproape toate lucrurile baltă și gestionează doar direcțiile legate cu electorala lui Dodon”. În același timp, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, se arată sigur că Guvernul va avea memorandum cu FMI, chiar dacă recunoaște că Guvernul nu a îndeplinit toate condițiile prealabile, înaintate de Fond.

La 28 iulie curent, Guvernul anunța căa agreat programul cu FMI, însă, în premieră într-un acord cu Republica Moldova a fost inclusă componenta consolidării statului de drept și combaterea corupției.