Linkuri accesibilitate

Când politica se bagă între prieteni, în Biserică și în emisiunile pentru copii


La Retrospectiva săptămânii, Vasile Botnaru stă de vorbă cu Valeriu Pașa de la asociația WatchDog și Vadim Șterbate, jurnalist la „Observatorul de Nord” din Soroca despre subiectele fierbinți ale acestor zile.

Când politica intră în Biserică și în emisiunile pentru copii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Clasamentul evenimentelor l-a făcut mai întâi Valeriu Pașa, liderul Asociației WatchDog:

„După mine, dacă vorbim despre impact asupra procesului electoral și probabil și ceea ce urmează, cea mai importantă este acea declarație, chipurile, printre altele, a ministrului de externe al Federației Ruse, Lavrov. El face niște acuzații extrem de grave, fără a aduce din nou niciun fel de dovezi la adresa Statelor Unite. Părerea mea e că acesta e momentul care marchează faza activă a imixtiunii Federației Ruse în procesul electoral. La fel s-a întâmplat și în 2019 cu declarația purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus. Pe locul doi aș pune ruperea tuturor tiparelor sau renunțarea la aparențe a liderului Platformei DA, Andrei Năstase, și a colegilor săi, care au decis să atace partenerii de pe dreapta, în special pe Maia Sandu, fără să mai aștepte răspunsul lor, deci, practic prin toate metodele și asta marchează foarte mult ceea ce se discută în spațiul public. Și pe locul trei este comportamentul actualului președinte, candidat zis independent Igor Dodon, care sfidează în continuare orice norme de bun-simț și arată că lui îi sunt permise lucruri care nu sunt permise altora. Asta vorbește și această istorie tristă cu Hramul orașului Chișinău, unde omul vine încălcând toate normele, să-și facă PR, unde îi sunt organizate concerte exclusiviste, ca el să arate bine în poze și în fața camerelor. Este și această susținere din partea PSRM, care nu este nicăieri reflectată; sunt și acești consultanți externi plătiți cu bani grei care nu se reflectă în niciunul dintre rapoarte.”

Europa Liberă: Și lui Cezar i-ar putea cineva spune enough?

Valeriu Pașa: „Da, alegătorii, ei sunt destul de simpli.”

Jurnalistul de la „Observatorul de Nord” din Soroca, Vadim Șterbate, a pus în capul listei Hramul capitalei:

„Deși, de fapt, evenimentul acesta ar fi trebuit să fie unul spiritual, posibil și cultural, dar până la urmă a rămas un cogeamite eveniment politic. În primul rând, deși conducătorii acestei republici, în general, autorități locale și republicane ar fi trebuit, înainte de toate, să fie responsabili și prin comportamentul lor să arate exemplu: oameni buni, nu vă adunați mai mulți sau purtați măști, de fapt, la noi prin comportamentul lor se face totul invers. Adică, nacealnicilor li se poate, iar opincilor – nu. Inclusiv de această dată, politicienii au arătat că și la o sărbătoare, și într-o zi obișnuită orice lucru poate fi transformat într-un lucru foarte urât. Încerc să mă țin departe de politică, dar, cu regret, ea se bagă cu de-a sila peste noi. Inclusiv chiar mă uitam că copilul meu privea pe YouTube emisiuni muzicale pentru copii și, hop, apare un nene candidat și începe a-și face publicitate: Noroc! Nu ne temem de Bau-Bau. Adică, în cazul dat să nu ne temem de el. Eu merg în sate deseori în ultimul timp și oamenii sunt foarte tare supărați pe mulți dintre politicieni, în același timp au încredere, hai să spunem, orbească în ceea ce li se spune la televizor. Dacă a spus cineva că, iată, o să fie așa... Gata, la televizor s-a spus. Mai este chestia asta, mai ales pentru cei de vârsta a doua și de vârsta a treia...”

Previous Next

XS
SM
MD
LG