‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCe aspecte de politică fiscală 2021, ce vizează sectorul agrar, trebuie modificate

Ce aspecte de politică fiscală 2021, ce vizează sectorul agrar, trebuie modificate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

După ce au analizat documentul de politici fiscale pentru anul 2021, în special măsurile ce vizează sectorul agrar, responsabilii din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene au venit cu unele propuneri de modificări.

„Sugerăm includerea altor produse ce pot face parte din procesul tehnologic în domeniul agricol, precum echipamentul agricol, materialul săditor pentru a putea dispune de întreg spectrul de materie primă și utilaj pentru deducerea ulterioară a TVA-ului de antreprenorii din sectorul agricol”, notează experții în analiza efectuată.

Potrivit IPRE, extinderea bazei de impozitare a TVA-ului la aceeași cotă de 20% va exclude pe viitor volumele mari de acumulare a TVA, pe care realmente antreprenorii nu le vor putea utiliza, fiind în final puse pe sarcina sectorului agricol din Moldova. Această abordare va crește și competitivitatea în sector și va oferi oportunități adiționale de valorificare a beneficiilor ce rezultă din Acordului de Asociere.

„Această măsură va impune în același timp și măsuri de compensare pentru unele categorii de populație, care nu își vor putea permite acoperirea costurilor adiționale generate de creșterea TVA de la 8% la 20%. Cu toate acestea, o astfel de soluție, orientată spre pături vulnerabile, inclusiv din veniturile excedente din TVA, va oferi potențial adițional de activitate economică și în termen mediu, va genera necesarul de activitate economică și ocupare a forței de muncă”, zic experții IPRE.

„Conștientizăm că un astfel de model de echivalare a TVA-ului va necesita o analiza suplimentară, inclusiv din perspectiva impactului pentru buget pe partea de venituri adiționale și cheltuieli generate de măsurile compensatorii pentru populație”, au mai adăugat specialiștii.

O analiză asupra acestui document elaborat de ministerul Finanțelor a fost efetuată și de centrul analitic „Expert-Grup”. Potrivit lor, intenția ministerului Finanțelor de a uniformiza cotele TVA la inputurile agricole și producția agricolă primară este un fapt salutabil ce va pune capăt unui cerc vicios în care agricultorii sunt privați de lichidități importante, iar datoria statului față de aceștia este în continuă creștere.

„Însă, judecând din perspectiva întregului lanț valoric agroalimentar, soluția dată rezolvă doar problema agricultorilor, în timp ce procesatorii, în special cei asociați sectorului zootehnic, rămân să suporte în continuare toate consecințele distorsiunii unui TVA diferențiat cu o presiune majoră pe lichiditate”, se arată în analiza „Expert-Grup”.

„Produsele procesate din sectorul agroalimentar, în special cele din sectorul zootehnic, sunt la moment în dublu dezavantaj. Pe de o parte, acestea nu beneficiază de cota redusă precum produsele din fitotehnie, dar chiar și față de alte produse procesate cum ar fi zahărul. Pe de altă parte, în cele mai multe state UE și din proximitatea Moldovei (Rusia, Ucraina) la produse similare, precum carnea, se aplică cote reduse la TVA sau subvenții consistente”, explică analiștii.

Ei propun să fie restabilită echitatea fiscală și pentru produsele procesate prin uniformizarea cotelor pe întreg lanțul valoric.

Totodată, menținerea sistemului TVA redus, cu excepția unor produse social – importante, „Expert – Grup” consideră asta ca o măsură tranzitorie cu perspectivă clară de revenire la cota standard.

În general, susținerea companiilor prin mecanismul de TVA redus nu este un instrument efectiv, reieșind din faptul că aceasta este o taxă aplicată asupra consumului, au precizat analiștii „Expert-Grup”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›