‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii casnici vor putea vinde produse la piață sau chiar de acasă

Producătorii casnici vor putea vinde produse la piață sau chiar de acasă

‹ adv ›
‹ adv ›

Cetățenii care au în gospodării fructe, legume ori produse de origine animală le vor putea scoate liber la vânzare. Asta după ce Guvernul a aprobat un proiect de lege în acest sens ce prevede modificarea Legii comerțului intern.

Cu alte cuvinte, proiectul de lege aprobat de Executiv, legalizează activitatea comercială a acestor așa-ziși producători.

Potrivit documentului, produsele scoase la vânzare trebuie cultivate pe terenul propriu sau în grădină. Ori dacă vorbim de produsele de origine animalieră, acestea trebuie să provină de la animalele pe care le deține producătorul în gospodărie.

Mai mult decât atât, este permisă comercializarea produselor agricole sezoniere, depozitate în conformitate cu cerințele de siguranță, precum și bunuri de origine animală – în natură, în greutate vie, cu respectarea cerințelor sanitare și veterinare.

Potrivit proiectului de lege, cultivatorii casnici vor putea vinde produse pe piață sau chiar de acasă. Astfel, aceștia vor trebui să completeze o declarație specială, unde vor indica cantitatea aproximativă de produse agricole care urmează să fie vândute.

După vânzare, în declarație se va indica suma primită de producător. Declarația este valabilă o lună. Aceasta va fi emisă și păstrată timp de un 1 an de administrația pieței sau autoritățile locale.

‹ adv ›

Proiectul de lege prevede că producătorii autohtoni nu se vor înregistra ca antreprenori și nu vor trimite notificări pentru a începe activitățile comerciale. Cu toate acestea, li se va percepe o taxă locală de până la 0,5% din minimul garantat în sectorul real.

Autoritățile locale vor aproba valoarea taxei sau vor oferi o scutire de la aplicarea ei. Potrivit proiectului de lege, producătorii casnici nu vor fi considerați persoane care se ocupă cu cultivarea și vânzarea produselor agricole și zootehnice în scopuri comerciale.

Guvernul va trebui să stabilească o procedură pentru înregistrarea, rezumarea și analiza datelor din declarații, utilizând sistemul automat „Rambursarea obligațiilor fiscale prin sistemul de colectare a impozitelor și taxelor locale”.

‹ adv ›

Producătorii casnici vor fi responsabili de calitatea și conformitatea produselor scoase la vânzare. În nota informativă a proiectului este specificat că aceste modificări au fost făcute ținând cont de realitatea socială: oamenii care cresc produse agricole acasă încearcă să le vândă în apropierea piețelor.

Cel mai adesea aceștia sunt pensionari, iar vânzarea de produse agricole este singura sursă de venit pentru aceștia.

Proiectul de lege  va intra în vigoare după ce va trece prin Legislativ.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii