(video) Andrei Năstase, mesaj către Maia Sandu și PAS: Să revină în Blocul ACUM și să renunțe la cursa electorală pe care nu o poate câștiga în fața lui Igor Dodon

La 4 ani de la retragerea din cursa prezidențială din 2016, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a venit cu o propunere către lidera PAS, Maia Sandu. Năstase îi cere lui Sandu să revină în Blocul ACUM.

Foto: UNIMEDIA

„Astfel, având în vedere situația actuală, considerăm că Republica Moldova se va putea elibera de Igor Dodon și de regimul pe care acesta îl reprezintă și îl conduce, dacă ideea de unitate și solidaritate națională va fi acceptată de partenerii noștri din PAS și de doamna Maia Sandu”, se arată într-un comunicat.

Iată cerințele Platformei DA:

  1. „Revenirea PAS în cadrul Blocului ACUM în vederea consolidării forțelor pro-europene, stabilirea unei liste comune pentru alegerile parlamentare anticipate.
  2. Îi solicit doamnei Maia Sandu să pună preț cu adevărat pe cauza noastră națională și să renunțe la cursa electorală pe care, conform tuturor analizelor sociologice, nu o poate câștiga în fața lui Igor Dodon. În egală măsură, îi solicit să mă susțină, cu sinceritate și maximă implicare, pe măsura implicării mele și a colegilor mei din Platforma Demnitate și Adevăr asumată în campania electorală din toamna anului 2016.
  3. Mă angajez public ca imediat după câștigarea alegerilor prezidențiale, având în vedere că cetățenii Republicii Moldova și-au dat votul pentru un proiect de țară modern, de respirație europeană, voi demara procedurile legale și constituționale prin care să constituim o majoritate parlamentară cu desemnarea doamnei Maia Sandu în una din funcțiile centrale ale statului.

Apelul nostru către doamna Sandu este respectuos, corect, sincer și angajant și îmi doresc să fie anume așa înțeles atât de candidatul PAS, cât și de către toți simpatizanții domniei sale”, mai spun cei din Platformă.

Andrei Năstase îi cere Maiei Sandu să fie sinceră și corectă. „Dumneavoastră nu ați reușit să-l învingeți pe Igor Dodon în 2016, având tot sprijinul meu și al Platformei DA. Cu atât mai puține sunt șansele reușitei de această dată, în condițiile în care Platforma DA are un candidat, unicul capabil să-l bată pe Dodon în turul doi! Astăzi, la exact 4 ani de la gestul pe care l-am făcut absolut dezinteresat, cu gândul la unitatea națională, adresăm această nouă propunere partenerilor noștri și-i rugăm să ofere public răspunsul lor tuturor cetățenilor țării. Nu ne mai putem permite ca Moldova să fie condusă de Dodon încă patru ani care ne vor costa o imensitate, Vă rog să dăm prin unitate o șansă reală de victorie Republicii Moldova și poporului nostru”, a declarat Năstase.

Maia Sandu va veni ulterior cu o reacție în acest sens, care va fi publicată într-o știre separată.

Amintim că Andrei Năstase s-a retras din cursa prezidențială, din 2016, în favoarea liderei PAS, Maia Sandu, care însă a pierdut în fața actualului șef de stat, Igor Dodon.

Formațiunile celor doi lideri, Platforma DA și PAS, au participat, ulterior, în bloc la alegerile parlamentare și cele locale din 2019. Pentru prezidențialele din toamna lui 2020, Andrei Năstase și-a anunțat deja candidatura și așteaptă ca, de această dată, PAS să-l sprijine. Maia Sandu a lăsat să se înțeleagă faptul că Năstase nu are șanse să îl învingă pe actualul șef de stat, întrucât sondajele o plasează pe lidera PAS în topul favoriților.

Mai mult decât atât, Năstase și Sandu au recunoscut că în vara lui 2019 au avut o înțelegere pe sprijinirea candidaturii liderului Platformei DA la prezidențiale, în timp ce lidera PAS devine prim-ministră. După căderea Guvernului Sandu, lidera PAS s-a răzgândit, ulterior afirmând că nu a fost o înțelegere, ci doar „o discuție pe holuri”.


Pub