image
Sursa foto: Jurnal TV

Declarația Jurnal TV în legătură cu atacul denigrator din partea Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova

Postul de televiziune Jurnal TV condamnă cu fermitate atacul din partea Ministerului Afacerilor Interne, al cărui scop clar este denigrarea Jurnal TV.

În data de 13 octombrie 2020, Jurnal TV a difuzat un reportaj în baza unui răspuns oficial al Inspectoratului General al Poliției Române pentru postul nostru de televiziune despre eforturile declarate ale autorităților de la Chișinău privind stabilirea locului aflării fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Printr-o solicitare oficială, am întrebat „dacă autoritățile de la Chișinău au expediat vreo solicitare, în august-septembrie curent, către Poliția Română/Biroul Național Interpol pentru identificarea, localizarea și extrădarea lui Vladimir Plahotniuc din România în Republica Moldova.” (Anexa 1). În răspuns se arată: „Persoana la care faceți referire, în perioada menționată, nu a făcut obiectul vreunei cereri de asistență de cooperare polițienească internațională între Biroul Național Interpol din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și corespondenții din Republica Moldova.” (Anexa 2)

A doua zi, Ministerul de Interne de la Chișinău a publicat pe pagina de facebook un comunicat plin de inexactități și insinuări, pe care îl calificăm drept un atac denigrator la adresa postului nostru de televiziune. Mai mult, Ministerul Afacerilor Interne face demers la alte instituții de stat prin care solicită sancționarea postului Jurnal TV.

Ministerul Afacerilor Interne mai bine de un an nu este capabil să-l localizeze pe Vladimir Plahotniuc, iar Jurnal TV a reușit timp de câteva zile să scoată la iveală faptul că MAI nici nu a făcut demersurile necesare în acest sens, deși în data de 30 septembrie ministerul a făcut public un comunicat de presă în care anunța că „au fost făcute nenumărate demersuri pe filiera BILATERALĂ către SUA, România și Turcia”.

Mai mult, MAI acuză că Jurnal TV că nu i-a oferit dreptul la replică. Este un fals! Contactată de reporter, consilierul pe domeniul comunicării și mass-media al MAI, Alina Zbancă, nu ne-a răspuns la apeluri. Ținând cont de importanța informației obținute de la Inspectoratului General al Poliției Române, am difuzat știrea la ora 17.00, făcând această precizare. În jurnalul principal de la ora 19.00 s-a regăsit și poziția oficială a ministerului.

În acest context, condamnăm cu fermitate acțiunile Ministerului Afacerilor Interne al căror scop clar este denigrarea imaginii Jurnal TV, care de zece ani este poziționat pe piață ca unul dintre puținele posturi independente și echidistante și care de fiecare dată a criticat dur orice guvernare atunci când a mers împotriva principiilor democrate, lucru pe care îl face și acum MAI cu bună știință și cu implicarea mașinăriei de propaganda a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Altfel cum s-ar explica faptul că imediat după publicarea atacului disperat al MAI asupra Jurnal TV, comunicatul ministerului a fost preluat și distribuit de zeci de site-uri anonime care au ajuns în buzunarul PSRM după ce PDM a pierdut puterea, precum și de deputații PSRM?

Facem apel la organizațiile de media din Republica Moldova și la corpul diplomatic acreditat în țara noastră să atragă atenția la acest caz sfidător de limitare a libertății de exprimare și utilizare a instituțiilor statului în scopuri de partid.

Vedeți mai jos solicitarea Jurnal TV, răspunsul primit de la Poliția Română și reacția Ministerului de interne:

ANEXA 1:
demersdemers

ANEXA 2:
demersdemers

Reacția MAI:
mai.mdmai.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: