image
Sursa foto: Unsplash

Norvegia acuză că Rusia a lansat un atac cibernetic asupra parlamentului țării

Norvegia a acuzat Rusia de un atac cibernetic asupra sistemului de e-mail al parlamentului norvegian desfășurat în august, relatează BBC.

Ministrul de externe, Ine Eriksen Soreide, a numit acest lucru un incident grav care afectează „cea mai importantă instituție democratică” a țării.

„Pe baza informațiilor disponibile guvernului, credem că Rusia a stat în spatele acestei activități”, a spus ea, fără a oferi dovezi. Moscova a respins afirmația, numind-o „provocare serioasă și voită”.

Reacția Rusiei la acuzațiile lansate de Norvegia

Soreide a declarat într-un comunicat că serviciile de securitate și informații din Norvegia cooperează îndeaproape pentru a trata această problemă.

Ca răspuns, ambasada Rusiei la Oslo a respins anunțul „inacceptabil”, spunând că nu au fost prezentate dovezi.

„Milioane de atacuri cibernetice sunt comise anual din străinătate împotriva resurselor de internet ale statului rus … dar acest lucru nu ne dă dreptul să acuzăm fără discriminare autoritățile țărilor de posibila lor origine”, a adăugat ambasada.

Relații tot mai tensionate cu Rusia

În septembrie, conturile de e-mail aparținând mai multor oficiali au fost compromise în timpul unui atac cibernetic, iar unele informații au fost descărcate, au anunțat autoritățile norvegiene. Dar amploarea completă a daunelor cauzate de atac nu a fost făcută publică, potrivit Mediafax.

Afirmația Norvegiei vine într-o perioadă de relații tot mai tensionate cu Rusia. Ambele țări au o frontieră arctică, iar Norvegia este membră a NATO.

În august, Norvegia a expulzat un diplomat rus, suspectat de spionaj. Rusia a ripostat prin expulzarea unui diplomat norvegian câteva zile mai târziu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: