Preşedintele Kîrgîzstanului, Sooronbai Jeenbekov, a demisionat: „Nu mă țin de putere”

Preşedintele Kîrgîzstanului, Sooronbai Jeenbekov, a demisionat din funcţie, a anunţat biroul său de presă, scrie tvrain.ru.

Foto: www.news.ro

„Nu mă țin de putere. Nu vreau să rămân în istoria Kîrgîzstanului ca un președinte care a vărsat sânge și a tras cu arma în propriii cetățeni. Prin urmare, am decis să demisionez ”, a spus Jeenbekov.

Potrivit acestuia, situația din Bișkek „rămâne tensionată” chiar și după aprobarea noului guvern. „Din păcate, agresiunea nu dispare, cererea pentru demisia mea imediată continuă. Situația actuală este aproape de un conflict bilateral ", a adăugat Jeenbekov.

El a cerut, de asemenea, prim-ministrului Sadâr Japarov și altor politicieni să „își retragă susținătorii din capitala țării și să reîntoarcă viața pașnică” locuitorilor din Bișkek.

Parlamentul Kârgâzstanului l-a desemnat miercuri prim-ministru pe Sadâr Japarov, în urma unui vot repetat, un pas către încheierea crizei politice din această ţară central-asiatică, aliat apropiat al Rusiei. Forul legislativ a trebuit să supună la vot încă o dată numirea lui Japarov, după ce preşedintele Sooronbai Jeenbekov şi-a exprimat opoziţia faţă de decizia din 10 octombrie a parlamentului, întrucât unii aleşi au votat prin procură.

Susţinătorii lui Sadâr Japarov l-au eliberat din închisoare săptămâna trecută pe fostul președinte kârgâz Almazbek Atambaiev, pe fondul revoltelor izbucnite după alegerile parlamentare câştigate, potrivit rezultatelor oficiale iniţiale, de aliaţii lui Jeenbekov.

Pentru ca Sadâr Japarov să devină oficial prim-ministru, votul parlamentului trebuia să fie ratificat de către preşedintele Jeenbekov. Acesta a declarat că este gata să demisioneze de îndată ce un nou guvern este numit conform tuturor prevederilor constituţionale.

Pe 5 octombrie, proteste în masă și revolte au izbucnit la Bișkek din cauza rezultatelor alegerilor parlamentare. Protestatarii au confiscat clădirea Parlamentului și Primăria și l-au eliberat și pe fostul președinte al țării, Almazbek Atambaiev, din închisoare. Drept urmare, CEC a anulat rezultatele alegerilor.

Pe 9 octombrie, Jeenbekov l-a demis pe prim-ministru, precum și a impus o stare de urgență la Bișkek și a ordonat trimiterea de trupe în oraș.


Pub