Ultima oră: Unul dintre profesorii turci deportați din Moldova a fost ELIBERAT

Unul dintre profesorii turci deportați din Moldova, Hüseyin Bayraktar, a fost eliberat.

Foto: Hasan Baris

Avocata Natalia Guma a declarat pentru UNIMEDIA că Hüseyin Bayraktar este cercetat în libertate.

Hüseyin Bayraktar / Sursa:Hasan Baris

Fostul şef SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat în dosarul de expulzare a profesorilor turci, decizia fiind însă secretizată. Procurorul General a anunțat că Botnari a primit închisoare cu suspendare și a fost obligat să achite prejudiciile condamnate de CEDO pe acest dosar, de 125 de mii de euro, dar și cheltuielile pentru avionul cu care au fost duși profesorii în Turcia.

Amintim că pe 6 septembrie s-au împlinit doi ani de la expulzarea a șapte cetățeni turci, profesori ai Liceului Teoretic „Orizont” din capitală. CtEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de euro pentru cetăţenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral fiind de 175.000 euro.

În Turcia profesorii au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara grup terorist și responsabilă pentru lovitura de stat din Turcia din 2016. Trei dintre profesorii turci expulzați au fost deja condamnați la închisoare, cu sentințe între șase și nouă ani.

În Moldova, urmărirea penală în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtării de pe teritoriul Republicii Moldova a celor şapte cetăţeni ai Turciei a fost inițiată de procurori în vara anului 2019.


Pub