Cum „masculinitatea tradițională” îi pune în pericol pe bărbați din cauza COVID-19

Atunci când liderii politici sugerează că măsurile de precauție sunt pentru oamenii care „se tem” sau sunt „lipsite de bărbăție”, experții spun că asta îi încurajează pe bărbați să nu urmeze sfaturile medicilor, scrie NY Times.

Marți, și nu pentru prima dată, Joseph Biden a descris atitudinea reticentă a președintelui Trump față de purtarea măștilor drept una „de macho”.

Tomi Lahren, un comentator conservator și gazda Fox Nation, a declarat că domnul Biden „ar putea la fel de bine să poarte o geantă care să se asorteze cu masca”.

Acestea sunt doar cele mai recente comentarii care fac legătura între stereotipurile de sex și respectarea măsurilor recomandate de medicii, epidemiologi și alți experți în sănătate.

Dar tema este actuală încă de la începutul pandemiei. Unii experți care studiază masculinitatea și sănătatea publică spun că percepția conform căreia purtarea măștilor și respectarea distanțării sociale ar fi „lipsită de bărbăție” este distructivă. Virusul ar fi infectat mai mulți bărbați decât femei și a ucis mult mai mulți dintre ei.

În Republica Moldova, cifrele arată că 41% din totalul persoanelor infectate sunt bărbați.
Totuși, situația este diferită la capitolul decese.
51% sunt bărbați.

Experții în comunicare în sănătate publică spun că trăsăturile caracteristice „masculinității” – afișarea puterii în loc de slăbiciune, manifestarea disponibilității de a-și asuma riscuri, ascunderea fricii – îi încurajează pe bărbați să nu respecte măsurile de precauție.

Rezistența bărbaților la a arăta slăbiciune și tendința lor de a-și asuma riscuri au fost demonstrate de oamenii de știință cu mult înainte de COVID-19. Studiile au arătat că bărbații sunt mai puțin predispuși să poarte centuri de siguranță sau să se vaccineze împotriva gripei. Bărbații sunt mai predispuși să conducă cu viteză excesivă sau în stare de ebrietate. Și tot bărbații sunt mai reticenți atunci când au nevoie de îngrijiri medicale.

Un sondaj făcut de Gallup, despre situația Covid-19 din SUA, a constatat că femeile americane au mai multe șanse decât bărbații să ia măsuri de precauție pentru a evita contractarea coronavirusului, inclusiv prin purtarea măștilor. Alte sondaje recente au descoperit că bărbații îi acordă lui Trump note mai mari decât femeile în ceea ce privește modul de gestionare a pandemiei.

„A recunoaște că ești amenințat înseamnă a părea slab, așa că trebuie să ai bravură și să pari curajos”, spune Peter Glick, profesor de științe sociale la Universitatea Lawrence. Dacă porți o mască, el a spus, mesajul de bază este: „ mi-e teamă să nu mă îmbolnăvesc”.

Trump tinde să respingă orice poate fi interpretat ca un semn de slăbiciune sau lipsă de control. Comportamentul și comentariile sale după propria spitalizare, pe fondul unui focar în cercul său, au expus, de asemenea, o Casă Albă care a încălcat măsurile de precauție aprobate de propriii experți în sănătate.

Și mulți bărbați americani care îl urmăresc pe Trump îi urmează comportamentul, alegând să renunțe la măsurile de protecție despre care oficialii din domeniul sănătății spun că sunt cruciale pentru încetinirea răspândirii virusului.

Și în Moldova, Igor Dodon refuza să poarte mască la începutul pandemiei, declarând că oponenții lui politici care o fac „se tem de oameni”.

Totuși, în ultimul timp, de când se atestă zilnic peste o mie de cazuri, Igor Dodon se afișează cu mască pe față. Cu toate acestea, el
continuă să nu respecte distanța socială, să dea mâna cu oamenii și să ia copiii în brațe.

Septembrie-octombrie. Facebook/Igor Dodon

Aceasta nu este o problemă nouă pentru cei care lucrează în domeniul comunicării în sănătatea publică. Stacey Hust, profesoară de comunicare la Universitatea de Stat din Washington, a declarat că campaniile de prevenire în jurul agresiunii sexuale încearcă deseori să apeleze la idealurile masculine și la comportamente mai bune, „demne de bărbatul alfa”.

E mai greu să ajungi la cei care se identifică puternic cu caracteristicile masculine tradiționale. De exemplu, cu cât cineva se identifică mai mult cu acele trăsături masculine, cu atât este mai puțin probabil ca acea persoană să folosească prezervative în timpul sexului, a spus ea. „Este, într-adevăr, pentru că nu dorim să arătăm slăbiciune sau teamă, nu dorim să arătăm vreo vulnerabilitate.”

Joe Biden Joseph Robinette a fost al 47-lea vicepreședinte al SUA

Biden, care a promovat purtarea măștilor și respectarea distanțării sociale, l-a criticat în mod constant pe Trump pentru atitudinea lui față de protejarea împotriva coronavirusului. În mai, el l-a numit pe Trump „fals masculin” pentru refuzul său de a purta o mască și a spus că respectarea măsurilor de precauție arată capacități de lider, nu slăbiciune.

Theresa Vescio, profesoară de psihologie și studii de gen la Universitatea Penn State, a declarat că Trump s-a angajat frecvent în „concursuri de masculinitate” în calitate de președinte și candidat.

El i-a criticat pe rivalii săi de sex masculin – referindu-se în repetate rânduri la fostul primar la New York-ului, Michael R. Bloomberg, drept „Mini Mike” și a vorbit despre dimensiunea penisului său după un atac din partea senatorului Marco Rubio.

Mulți dintre susținătorii lui Trump îi admiră stilul agresiv, a declarat Peter Glick, și îl văd ca pe un model de dominație masculină”.

A fost o oportunitate pierdută la începutul pandemiei. Președintele și-ar fi putut folosi autoritatea pentru a schimba percepția despre măști și alte măsuri de precauție în rândul celor care apreciază trăsăturile masculine tradiționale.

„Cu siguranță ar fi ajutat”, a spus Glick. „Dar în acest moment, este greu să ne întoarcem în trecut.”


Foto principală: Getty Images

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.