04:27:22 29.03.2024
Stiri

GRANTURI de 200 000 de euro de la UE pentru Grupurile de Acțiune Locală din Cahul și Ungheni. Peter Michalko: UE investește 23 de milioane de euro în aceste raioane din R. Moldova

Actualitate 15.10.2020 16:39 Vizualizări1868 Autor: Ziarul National
GRANTURI de 200 000 de euro de la UE pentru Grupurile de Acțiune Locală din Cahul și Ungheni. Peter Michalko: UE investește 23 de milioane de euro în aceste raioane din R. Moldova


Patru Grupuri de Acţiune Locală din regiunile Cahul şi Ungheni vor beneficia de granturi în valoare totală de 200 000 de euro, oferite cu asistenţa financiară a Uniunii Europene.

Grupurile de Acţiune Locală (GAL) au fost selectate în cadrul unui concurs de granturi lansat în acest an de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanţat şi ghidat strategic de UE, implementat de PNUD şi UNICEF.

Fiecare GAL va primi asistenţă financiară nerambursabilă în mărime de 50 000 de euro, venind și cu o contribuție proprie de cel puţin 20% din valoarea grantului. Ajutorul financiar urmează a fi investit în proiecte de dezvoltare comunitară şi de creare de noi locuri de muncă în satele din regiunile Cahul şi Ungheni.

„Sunt mândru să văd un nou rezultat al Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. UE investește aproape 23 de milioane de euro în așa-numitele regiuni-cheie Ungheni şi Cahul. Acesta este un program inovativ ce îşi propune să stimuleze dezvoltarea economică incluzivă, verde, inteligentă şi durabilă. Sunt bucuros să accentuez importanta abordării LEADER în Republica Moldova, dezvoltată de UE ca şi iniţiativă de suport în lansarea la nivel local a proiectelor de dezvoltare, revitalizare a sectorului rural şi de creare a noi locuri de muncă. Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie este creat pentru cetăţeni şi noi astăzi celebrăm Grupurile de Acţiune Locală şi iniţiativele remarcabile de sporire a calităţii vieţii oamenilor. Permiteţi-mi să felicit câştigătorii şi să mulţumesc autorităţilor publice locale şi naţionale pentru faptul că suntem o echipă în această iniţiativă captivantă. Împreună suntem mai puternici!”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul acţiunii de înmânare a certificatelor de grant organizată astăzi.

Câştigătorii concursului de granturi, ediţia 2020, sunt Grupurile de Acţiune Locală „Lunca Prutului de Jos”, „Movila Măgura”, „Cişmeaua Sudului” şi „Valea Halmagei”. Ele au în componenţa lor 49 de localităţi rurale cu un număr total de populaţie de peste 85 000 de oameni.

„Grupul de acţiune locală Lunca Prutului de Jos are doi ani de activitate. În această perioadă am reuşit să investim peste 60.000 de EURO în comunităţile noastre, în mare parte datorită finanţărilor Uniunii Europene. Acum ne propunem să susținem cel puţin 10 iniţiative locale, dintre care jumătate din sectorul privat. Proiectele propuse vor viza revitalizarea obiectivelor turistice, modernizarea și diversificarea ocupațiilor agricole și agroalimentare, ameliorarea calității serviciilor din domeniul cultural, social și educațional, priorităţi conţinute în Strategia de Dezvoltare a GAL Lunca Prutului de Jos”, a declarat Silvia Ştirbeţ, directoarea Grupului de Acţiune Locală „Lunca Prutului de Jos”.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 32 de Grupuri de Acţiune Locală care acoperă 35 % din zonele rurale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md